Безсоння впливає на багато аспектів нашого життя: від настрою і продуктивності до фізичного і психічного здоров'я.

Брак і відсутність сну збільшують ризик розвитку цілого спектру захворювань серед яких серцево-судинні, діабет, порушення в роботі довготривалої і короткочасної пам'яті, ожиріння і не тільки, повідомляє The Guardian.

Наступні шість способів допоможуть налагодити ваш сон без будь-яких лікарських засобів:

1. Підготуйте спальню до сну

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Спальня — святилище сну, тому намагайтеся створити в ній відповідну атмосферу. По-перше, спите в темряві, так як це допомагає вивільняти мелатоніну (гормон сну), тому не забувайте закривати штори або жалюзі. В деяких випадках можна вдатися до маски для сну.

Вимкніть мобільний телефон і комп'ютер. Їх синьо-блакитний екран перешкоджає виробництву мелатоніну. Переконайтеся, що у вас зручний матрац, так як комфорт при сні відіграє вирішальну роль у відпочинку. І не забувайте про секс: оргазми — чудове снодійне.

2. Строгий графік сну

Лягайте спати і вставайте приблизно в один і той же час кожен день. Перед сном прийміть гарячу ванну, вимкніть пристрій не менш, ніж за 40 хвилин до того, як зберетеся спати, почитайте книгу, послухайте заспокійливу музику.

3. Дотримуйтесь дієти

Алкоголь не дає насолодитися повноцінним сном. Увечері не переїдайте, особливо гострих або пряних страв, які можуть викликати печію і шлунок. Не пийте кави після обіду — кофеїн знижує час і якість сну.

4. Не дивіться на

Велика спокуса в безсонну ніч, але сенсу в цьому немає ніякого. Зайвий стрес, що часу на сон все менше і менше. Постарайтеся уникати думок або спогадів, які можуть вас засмутити.

5. Якщо не можеш заснути — вставайте

Якщо ви регулярно прокидаєтеся посеред ночі або не можете довго заснути, то сядьте почитати книгу або послухайте спокійну музику. Рано чи пізно з'явиться втома і тоді можна повернутися в ліжко.

6. Щоденник сну

Чітко розпишіть, коли ви лягаєте спати, скільки триває сон, скільки разів ви прокидаєтеся за ніч. Щоденник сну допоможе встановити причину безсоння, яка часто пов'язана з депресією, а для деяких людей порушення сну — це перший дзвіночок.

Нагадаємо, діти, які вчаться розмовляти, повинні регулярно дотримуватися "тихий година" тривалістю 90 хвилин.

Як повідомляв портал "Знай.uа"медики виявили новий спосіб лікування безсоння на молекулярному рівні.

Також "Знай.uа" писав, що денний сон просто-таки життєво необхідний деяким людям.