Сенсаційне відкриття американських учених вразило науковий світ. Однозначних і дієвих ліки від раку поки ще не придумали, проте захворюванню можна запобігти. Виявляється, є певні речовини, які виділяються в організмі, коли той вже готовий перейти в першу стадію раку.

Як повідомив Каліфорнійський університет, розташований в штаті Лос-Анджелес, перед тим, як захворіти на рак, організм підвищує концентрацію молекул так званого натрій-глюкозного котранспортеру 2 SGLT2.

Ця молекула, по суті, "вчить" ракові клітини харчуватися. Вони засвоюють глюкозу і отримують енергію, що сприяє їх виживанню та зростанню. А як відомо, онкологічні клітини залежать, в першу чергу, від глюкози. Тому інші види транспортних білків — глюкозні транспортери (GLUT) — критично важливі для них. В ході інших досліджень раніше було виявлено, що SGLT2 імовірно грає важливу роль в розвитку деяких типів раку, таких як рак передміхурової та молочної залози та інших.

Виявити активність таких глюкозних транспортерів в клітинах раку легенів на різних стадіях захворювання змогли за допомогою позитронно-емісійної томографії.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Нові пухлинні утворення забезпечують себе вуглеводами переважно через натрій-глюкозний котранспортер, а не через GLUT. Однак, збільшення концентрації SGLT2 може відбуватися і до появи пухлини, що в свою чергу робить його зручним маркером для виявлення злоякісних захворювань на ранніх стадіях.

Нагадаємо, раніше Знай.uа писав, що медики запропонували діагностувати рак по-новому. Дослідники з Центру раку принцеси Маргарет об'єднали кілька методів для створення універсального тесту, який дозволить виявити рак по аналізах крові.

Зокрема медики поєднали "рідку біопсію", епігенетичні фактори і машинне навчання для виявлення і класифікації онкології.

Також ми повідомляли, що вчені назвали головну причину виникнення раку.

У третині випадків рак виникає "через поломку клітинного механізму". На думку вчених, сам феномен раку - це "хромосомний хаос через дефект системи лагодження ДНК".

Як повідомляють біологи, при цьому "одна або кілька хромосом раптово розвалюються на частини, які хаотично повторно з'єднуються, після чого клітина гине або відразу ж перетворюється в родоначальника ракової пухлини".

Нагадаємо, вчені створили протизапальну молекулу.