Генетичні фактори, що призводять до високого холестерину, можуть бути пов'язані з підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера.

До такого висновку прийшла команда вчених з Вашингтонського і Каліфорнійського університету після того, як провели одне з наймасштабніших досліджень ДНК, повідомляє Daily Mail.

Мова йде про ген APOE4, який, коли функціонує належним чином, то регулює роботу конкретного білка. Протеїн з'єднується з жирами і утворюється в ліпопротеїни — молекули, які допомагають жирам проходити через кровотік без порушень.

Ці ж водорозчинні ліпопротеїни відіграють важливу роль у тому, щоб "хороший" холестерин транспортувався в тканини, які перетворювали їх в енергію, а "поганий" холестерин перенаправлявся назад в печінку. "Поганий" холестерин призводить до формування накопичень в кровоносних судинах, заважаючи потоку крові. Це в свою чергу збільшує навантаження на серце.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Таким чином, у пацієнтів з помилковим варіантом гена більш високий рівень холестерину. Однак дослідники встановили, що APOE4 пов'язаний з накопиченням амілоїдних білкових бляшок в мозку, які вважаються основною причиною хвороби Альцгеймера.

Вивчивши ДНК 1,5 мільйона чоловік, автори нового дослідження виявили 90 сегментів ДНК, які связані з факторами ризику серцевих захворювань, включаючи діабет, високий рівень холестерину і високий ІМТ.

Шість з них, мабуть, відігравали вирішальну роль у розвитку серцево-судинних захворювань, і для лікування хвороби Альцгеймера, що також вказує на зв'язок між транспортуванням ліпідів через кровотік і утворення бляшок в крові.

Теоретично, дієта з низьким вмістом жиру може зменшити присутність "поганого" холестерину, що дещо пом'якшує важливість генетично обумовленої спроможності переносити холестерин з крові.

Нагадаємо, тетрагідроканнабінол, який міститься в марихуані, може поліпшити пам'ять пацієнтів з хворобою Альцгеймера.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав, що процедура переливання крові покращує функціональні здібності людей, які страждають від слабоумства.