Сьогодні ви піднімаєте тяжкості в спортзалі, густо пробігаєте неймовірну величезну дистанцію за короткий проміжок часу або вигинаєтесь в незвичайну позицію в йозі, а завтра ваші м'язи несамовито ниють і карають вас за вчорашні успіхи.

Багато хто з нас відчували печіння, біль, оніміння в тілі, які починаються через кілька годин або навіть днів після тренування. Але чому так відбувається?

За словами вчених з Американського коледжу спортивної медицини, будь-яка болючість м'язів, яку ви відчуваєте від 24 до 72 годин після тренування, називається крепатурою, повідомляє Live Science.

Зазвичай ці відчуття проявляються після занять новими або інтенсивними вправами, до яких ваше тіло не звикло.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Це зовсім не означає, що ви зробили щось не так. Крепатура вказує на те, що ви напружили своє тіло до такої міри, що м'язи почали змінюватися", —заявляє доктор Майкл Джонеско (Michael Jonesco), лікар спортивної медицини в Медичному центрі Університету штату Огайо.

Справа в тому, що скорочення м'язів призводить до мікроскопічних розривів уздовж м'язів і прилеглих сполучних тканин. Проте біль є побічним ефектом процесу відновлення м'язів.

Після пошкодження м'язів виникає запалення, електроліти (кальцій) починають накопичуватися. Імунна система посилає Т-клітини ділянки пошкодження.

І справа, як виявилося, не тільки в молочній кислоті. Кислота не тримається в тілі настільки довго після тренування, щоб викликати болючість, згідно з дослідженням 1983 року.

Тим не менш, ця тема досі залишається в розділі гарячих обговорень серед різних експертів.

Хворобливість м'язів говорить про те, що ви досягаєте певного прогресу, але це не означає, що треба відразу ж повторювати треніроку. Так як існує ймовірність розвитку серйозної травми. Вибирайте в такому разі легкі вправи.

Більш серйозні болі, при яких ви не можеш займати звичайними побутовими справами можуть натякати на м'язову травму. У цьому випадку краще звернутися до лікаря.

Однак у більшості випадків крепатура говорить про те, що тренування вдалася, тому наступного разу доведеться працювати ще інтенсивніше, коли біль зійде.

Нагадаємо, м'язи пенсіонерів, які регулярно займаються спортом, не відрізняються від м'язів молодих людей.

Як повідомляв портал "Знай.uа" фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав про чотири кращих поради по омолодженню мозку.