Нестача двох годин сну дійсно робить нас зліше.

Незважаючи на очевидні висновки, вченим вперше вдалося встановити взаємозв'язок між дратівливістю і невисипанням, повідомляє Daily Mail.

Попередні дослідження лише припускали, що поганий сон провокують тривожність, депресію, зменшує мотивацію і породжує гнів.

Однак дослідники з Університету штату Айова хотіли підтвердити зв'язок між відсутністю сну і злістю.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом
Показати ще

В експерименті взяли участь 42 людини. Їх розділили на дві групи. Перша дотримувалася нормального режиму сну, учасники другої групи спали на дві-чотири години менше. Таким чином добровольці з першої групи спали по 7 годин, а учасники другої групи — в середньому за 4,5 години на добу.

Після пробудження добровольців попросили оцінити різні продукти, в цей час лунав подразнюючий звук. Дослідники хотіли, щоб учасники почували себе некомфортно і відчували роздратованість.

"Гнів був значно вищий у тих добровольців, хто спав менше покладеної норми в день. Ми маніпулювали тим, наскільки дратівливим буде шум під час завдання, і, як і очікувалося, люди скаржилися і сердилися на нього, коли він ставав нестерпним. Проте коли люди не висипалися, то реагували на шум відразу дратівливо незалежно від гучності", — заявляє керівник дослідження професор Златан Кризу (Zlatan Krizan).

Однак, це вказує на те, що почуття сонливості робить нас більш дратівливою, і справа не в спонтанної люті. Хоч і в лаборотрных умовах.

Тепер дослідники хочуть перевірити чи працює їх теорія поза стінами лабораторії — у повсякденному житті.

Вчені збирають дані, щоб оцінити чи може втра сну стати причиною агресивної поведінки по відношенню до інших.

Нагадаємо, собаки можуть поліпшити якість сну жінок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", музика володіє снодійним дією і здатна вирішити ваші проблеми зі сном.

Також "Знай.uа" писав, ранні пробудження оздоровлюють і роблять людей щасливішими.