Дієта з високим вмістом овочів і оливкової олії знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 25 %.

Нове дослідження, проведене командою вчених з Жіночої лікарні Брігама, Гарвардської медичної школи і Гарвардської школи виявило сорок біомаркерів, які містяться в середземноморської системи живлення і перешкоджають розвитку захворювань, повідомляє Medical Xpress.

"Наше дослідження переконливо свідчить про те, що скромні зміни до відомих факторів ризику серцево-судинних захворювань, зокрема, пов'язаних із запаленням, метаболізмом глюкози і інсулінової стійкістю, сприяють отриманню довгострокових вигод від середземноморської дієти в плані ризику серцево-судинних захворювань", — заявив автор дослідження Шафкат Ахмад (Shafqat Ahmad).

Висновки вчених засновані на даних, отриманих від більш ніж 25 000 жінок-фахівців в області охорони здоров'я, які брали участь в дослідженні з питань жіночого здоров'я.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Учасники заповнили анкети про дієту, надали зразки крові для вимірювання біомаркерів і перебували під спостереженням протягом 12 років.

Потім учені розділили добровольців на три групи за критерієм низьке, середнє або високе споживання середземноморської дієти.

Вони виявили, що 428 (4,2 %) жінок у групі з низьким рівнем ризику перенесли серцево-судинні захворювання в порівнянні з 356 (3,8 %) з другою групою і 246 (3,8 %) з третьої групи.

У групі також спостерігалися зміни в показниках запалення (29 %), метаболізму глюкози та резистентності до інсуліну (27,9%).

Результати дослідження показали, що скромні відмінності в биомаркерах сприяли отриманню позитивного ефекту, який спостерігався протягом тривалого часу.

Нагадаємо, середземноморська дієта володіє лікувальними властивостями і можуть служити в якості профілактики онкологічних захворювань.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дієтологи стверджують, що жінки, в чиєму раціоні багато овочів, горіхів, оливкогового масла і морепродуктів, на 22 % рідше страждають від інсульту.

Також "Знай.uа" писав, що американські медики встановили, що голод надає омолоджуючий ефект.