Рішення кросвордів і судоку не перешкоджає зниженню розумових здібностей.

До такого висновку прийшли медики з Абердинського університету після того, як в рамках дослідження відстежували когнітивні навики 498 осіб протягом 15 років, повідомляє Daily Mail.

Тим не менше вчені стверджують, що висока ерудиція і розвинені когнітивні здібності допомагають відстрочити настання серйозних симптомів.

Зокрема, дослідники виявили, що ті, хто регулярно займався розумовою діяльністю, мали більш високі когнітивні здібності на початку навчання, але не було ніякої різниці у швидкості, з якою вони знижувалися протягом наступних 15 років.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

"Результати нашої роботи показують, що рішення головоломок не захищає людину від погіршення мозкових функцій, але створює більш високу відправну точку, з якої спостерігається занепад, і компенсує точку, в якій погіршення стає значним", — заявляють вчені.

Команда зазначила, що їх відкриття підтримує теорію "когнітивного резерву" — здатність деяких людей зберігати пам'ять і IQ, незважаючи на вплив старіння. Справа в тому, що регулярне тренування мозку для вирішення складних завдань створює більшу кількість зв'язків між клітинами мозку.

Ось чому коли з'єднання у мозку починають руйнуватися з віком, або якщо починається розвиватися слабоумство, мозок натомість використовує резервні мережі.

За словами медиків, людям, які регулярно займаються розумовою діяльністю, надається більше часу перш, ніж клінічний поріг порушення буде подолан і з'являться симптоми когнітивного занепаду".

Нагадаємо, регулярні заняття малюванням покращують когнітивні здібності молодих і літніх людей.

Як повідомляв портал "Знай.иа" спосіб мислення у чоловіків і жінок дійсно розрізняється.

Також "Знай.uа" писав, що будь-який повторюваний плейлист рано чи пізно починає дратувати, але, на думку деяких музичних психологів, різдвяні мелодії можуть ще й нашкодити.