Вчені розробили електронну капсулу, за допомогою якої можна контролювати прийом лікарських препаратів по бездротовому зв'язку.

Команда Массачусетського технологічного інституту створила пристрій на 3D-принтері, що проковтується пацієнтом і випускає необхідну дозу ліків, коли цього потребує організм, повідомляє Daily Mail.

Пристрій підключається до смартфону і надсилає отриману інформацію по Bluetooth.

Гаджет також може спостерігати за показниками людей з високим ризиком інфікування, що проходять хіміотерапію або імунодепресанти. Якщо інфекція виявлена, капсула випускає антибіотики.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

Пристрої також можуть допомогти пацієнтам дотримуватися суворих режимів дозування препаратів, необхідні для пацієнтів з ВІЛ або малярією.

Люди з діабетом також повинні дотримуватися обережного підходу до прийому лікарських препаратів. І капсула допоможе їм у цьому.

Вчені сказали, що пристрій може працювати з іншими носіями і імплантатами для надсилання інформації.

Після проковтування капсула розкладається в Y-подібну форму. Пристрій може перебувати в животі протягом місяця перш, ніж почне руйнуватися і покине організм через шлунково-кишковий тракт.

Y-образні кінці будуть містити ліки, проте дослідники планують використовувати ці датчики для виявлення частоти серцебиття і дихання.

Слід зазначити, що інноваційний пристрій вже успішно випробували на свинях.

В даний час гаджет працює на срібно-оксидної батареї, але медики розробляють альтернативні джерела живлення: наприклад, пропонують використовувати шлункову кислоту.

Раніше, в 2016 році, ця ж команда дослідників та інженерів розробила капсулу у формі зірки.

Нагадаємо, крихітний протез, який вставляє в суглоб великого пальця, полегшить біль при артриті рук.

Як повідомляв портал "Знай.uа" мікробіологи з Університету Джона Хопкінса розробили тест, який визначає наявність хламідіозу за 30 хвилин.

Також "Знай.uа" писав, біомедичні інженери з Університету Еморі розробили додаток для неінвазивного виявлення анемії.