Вчені з Дитячого дослідницького інституту Мердока зробили нове відкриття в розумінні формування статі у ссавців.

Медики виявили "регулятор", який збільшує або зменшує активності генів, що відповідають за те, ким буде майбутній новонароджений — хлопчиком або дівчинкою, повідомляє Nature Communications.

"Стать дитини визначається його хромосомною будовою при зачатті. Ембріон з двома Х-хромосомами стане дівчинкою, а ембріон з комбінацією Х-Y — хлопчиком", — заявляє автор дослідження Бріттані Крофт (Brittany Croft).

За словами медиків, хромосома Y містить критичний ген SRY, який впливає на інший ген SOX9, що відповідає за розвиток тестикул в ембріоні.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

"Якщо активність SOX9 порушена і присутні тільки низькі рівні, то це призводить до появи дитини з розладом статевого розвитку", — заявляє Крофт.

Слід зазначити, що 90 % людського геному складається з так званої "непотрібної ДНК", яка замість генів містить важливі регулятори, котрі збільшують або зменшують активність генів.

Регуляторні сегменти ДНК називаються енхансерами. Вони контролюють гени яєчок, якщо їх активність буде порушена, це може призвести до народження дитини з порушенням статевого розвитку.

"Ми виявили три енхансера, які в сукупності забезпечують включення гена SOX9 в ембріон XY, що призводить до нормального розвитку яєчок у самців", — пояснив Крофт.

Крім того, медики знаходили XY у пацієнтів, які втратили енхансери SOX9 і розвинули яєчники замість яєчників.

За словами генетиків, їх дослідження має велике значення, оскільки дозволяє лікувати порушення в статевому розвитку, враховуючи не тільки набір хромосом.

Нагадаємо, спосіб мислення у чоловіків і жінок дійсно розрізняється.

Як повідомляв портал "Знай.uа" любителі фастфуду частіше за інших страждають від депресії.

Також "Знай.uа" писав, що будь-який повторюваний плейлист рано чи пізно починає дратувати, але, на думку деяких музичних психологів, різдвяні мелодії можуть ще й нашкодити.