Пробіотик Lactobacillus rhamnosus, якщо його приймати на пізній стадії вагітності та під час годування груддю, а потім давати його немовлятам з народження до дворічного віку, удвічі знижує швидкість розвитку екземи у дітей.

Корисні бактерії також забезпечують захист від астми, сінної лихоманки і алергії у малюків, повідомляє журнал Pediatric Allergy and Immunology.

Старший науковий співробітник медичного факультету Університету Отаго професор Джуліан Крейн (Julian Crane) стверджує, що їх дослідження вперше продемонструвало позитивний вплив пробіотиків на здоров'я дітей.

Тривала наукова робота почалася у 2004 році. Участь у ній взяли 474 вагітні жінки з Веллінгтона і Окленда. Добровольців випадковим чином розподілили в одну з трьох груп, які отримували або один з двох пробіотиків, або плацебо.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

"Ми попросили жінок приймати один з двох пробіотиків або плацебо самостійно до закінчення вагітності, а також щодня давати його своїм немовлятам протягом двох років", — розповів автор дослідження Крейн.

Лікарі продовжували спостерігати за показниками здоров'я малюків у віці двох, чотирьох, шести і одинадцяти років.

"До двох років у дітей, які отримували пробіотик Lactobacillus rhamnosus (HN001), екзема зменшилася на 50 % у порівнянні з дітьми, які отримували плацебо. Інший пробіотик, кефірний молочний грип (HN019), не чинив ніякого ефекту порівняно з плацебо, — говорить професор Крейн.

За словами дослідників, поки що невідомо, чому пробіотики знижують частоту виникнення екземи та інших алергій. Однак наукова робота показала, що вони можуть вплинути на розвиток імунної системи і/або змінити гени, які впливають на бар'єрну функцію шкіри.

Нагадаємо, професор Пітер Коен з Гарвардської медичної школи підставив під сумнів розрекламовану корисність пробіотиків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", медики перерахували шість причин страшної інфекції ніг.

Також "Знай.uа" писав чому ми чухаємося.