Достаток зелених листових овочів в раціоні допомагає запобігти розвитку стеатозу печінки.

Дослідники з Каролінгського інституту в Швеції встановили, що високе споживання неорганічних нітратів, які природним чином містяться в багатьох типах овочів, знижує накопичення жирів у печінці, повідомляє Medical Xpress.

Стеатоз печінки — одна з найпоширеніших хвороб, від якої страждають близько 25 % населення Землі. Основними причинами вважаються надмірна вага або високе споживання алкоголю. Тим не менш в даний час лікування від цього захворювання не знайдено.

"Коли ми додали нітрати в раціон мишей з високим вмістом жиру і цукру, то помітили значне зниження вмісту жиру в печінці", — заявляє Маттіас Карлстрем (Mattias Carlström), доцент кафедри фізіології та фармакології Каролінського інституту.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Результати його дослідження підтвердили дві наукові роботи, присвячені клітинним культурам в печінці людини. Крім зниження ризику розвитку стеатозу, вчені також виявили зниження кров'яного тиску і поліпшення рівнів інсуліну у мишей з діабетом 2-го типу.

Основним завданням дослідної групи було створення методів профілактики серцево-судинних захворювань і діабету 2-го типу шляхом зміни раціону харчування та іншими способами.

Медики сподіваються провести клінічні дослідження за участю людей, щоб вивчити терапевтичну цінність добавок нітратів в якості профілактики стеатозу печінки. Отримані результати можуть призвести до розробки нових фармакологічних і дієтологічних підходів.

За словами дослідників, приблизна профілактична норма споживання зелених овочів становить близько 200 грам в день.

Нагадаємо, все, що потрібно знати про рак печінки.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дослідники з Монреальського університету довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, що протиракова вакцина показала високу ефективність у боротьбі з HER2-позитивними видами раку, включаючи злоякісну пухлину молочної залози.