Вчені з Університету Глазго виявили нову методику комбінованого лікування хронічного лімфоцитарного лейкозу (ХЛЛ).

Результати їх дослідження свідчать про те, що терапія на основі ібрутініба (протипухлинний засіб) у поєднанні з новим інгібітором під назвою AZD8055 дозволяє скоротити кількість ракових клітин у крові, повідомляє журнал Clinical Cancer Research.

У рамках експериментів над зразками ХЛЛ-клітин пацієнтів і мишачої моделі біологи встановили, що поєднання двох інгібіторів активує білок під назвою FOXO1, який працює в якості "молекулярного гальма", що перешкоджає розмноженню ракових клітин і викликає їх загибель.

Хронічний лімфоцитарний лейкоз або лейкемія — різновид раку кров'яних тілець, що вражає лейкоцити. Хвороба найчастіше виникає у людей старше 60 років.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Клінічна картина захворювання варіюється від пацієнта до пацієнта: деякі не потребують лікування, в той час як в інших розвивається стійкість до хіміотерапії.

Використання ібрутініба в якості препарату дозволило придушити збільшення популяції ракових клітин в організмі

Однак проблема в тому, що ХЛЛ-клітини вміють адаптуватися до препаратів, постійно мутують і, отже, стають стійкими до ібрутінібу, позбавляючи пацієнтів можливого порятунку.

Інноваційний комбінація методів лікування допомагає знизити здатність ХЛЛ-клітини адаптуватися до лікування, яке вражає клітки в двох місцях, а не в одному.

"Наші результати важливі, тому що демонструють новий терапевтичний підхід для лікування пацієнтів з тяжкою формою лейкемії", — повідомляє автор дослідження Еллісон Мічі (Alison Michie).

Нагадаємо, британські вчені запропонували кардинально нову методику лікування раку передміхурової залози.

Як повідомляв портал "Знай.uа", масштабний огляд 39 досліджень показав, що люди, які живуть в сільській місцевості, рідше виліковуються раку.

Також "Знай.uа" писав, що новий аналіз крові дозволить діагностувати рак всього за десять хвилин.