Вчені з Інституту експериментальної медицини імені Макса Планка виявили синаптичний білок, "вимикання" якого знижує симптоми тривожності.

У рамках дослідження миші випробували свою гіпотезу на мишах. Здорові тварини зазвичай досліджують порожню тестову камеру, гризуни з патологічної тривогою ховаються в кутку, повідомляє Medical Xpress.

Однако коли вчені заблокували вироблення нещодавно відкритого білка IgSF9b у цих мишей, тварини знову вільно переміщалися по камері.

"Блокування IgSF9b нормалізує поведінку мишей. Тому цей білок може стати мішенню для фармакологічних підходів по лікуванню тривожних розладів", — пояснює один з дослідниць Ольга Бабаєва.

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Тривожні розлади — це тяжкі психічні розлади, при яких люди скаржаться на сильний страх і тривогу або раптові і незрозумілі напади паніки.

Близько 10 % населення страждає тривожними розладами. Сучасні методи лікування можуть допомогти лише частини пацієнтів.

При тривожних розладах спостерігається підвищена нейронна активність в мигдалині, області мозку, яка відіграє ключову роль в обробці емоцій, таких як тривога або страх. Вважається, що надмірна активація мигдалини викликає перебільшене занепокоєння. Багато анксіолітичних препаратів, такі як бензодіазепіни зазвичай нормалізують цю переактивацию, посилюючи функцію гальмівних синапсів.

Синапси — це місця контакту між нервовими клітинами мозку, по яким інформація передається від однієї нервової клітини до іншої. При гальмівних синапсах ця передача призводить до зниження активності сусідніх нервових клітин. Наприклад, в мигдалині це перешкоджає передачі стимулів, що викликають страх і тривогу.

Бензодіазепіни посилюють цей гальмівний ефект, але, на жаль, вони впливають не тільки на ті гальмівні синапси, які передають тривожні стимули, але і на багато інших. Виникають побічні ефекти: виражена седатівність і порушення концентрації. Тому вчені шукають нові мішені для анксіолітичних препаратів.

Нагадаємо, мініатюрна коробочка, імплантована в груди, допоможе в лікуванні тривожного розлади.

Як повідомляв портал "Знай.uа", класична гра "Тетріс" зменшує тривогу і хвилювання при очікуванні.

Також "Знай.uа" писав, що групова когнитно-поведінкова терапія — кращий вибір лікування тривожних розладів у дітей та підлітків.