Європейські експерти заявляють, що користь цукрозамінників багато в чому перебільшена.

І хоча кілька підсолоджувачів, котрі не містять цукру, схвалені до застосування, менше відомо про їх потенційну користь і шкоду в межах допустимого добового споживання, оскільки дані часто обмежені і суперечать один одному, повідомляє журнал BMJ.

Щоб встановити потенційні переваги і небезпеки, група європейських дослідників проаналізувала 56 досліджень, порівнявши відсутність або низьке споживання цукрозамінників з більш високим споживанням серед здорових дорослих і дітей.

У рамках дослідження медики враховували следющие фактори: вага, рівень цукру в крові, здоров'я порожнини рота, рак, серцево-судинні захворювання, захворювання нирок, настрій і поведінку.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям приготуватися до перевірок податкової: вже попередили Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Аналіз показав, що не існує статистичних або клінічних відмінностей між людьми, які піддавалися впливу нецукрових підсолоджувачів, і тими, хто не піддавався впливу, або між різними дозами цукрозамінників.

Наприклад, результати декількох невеликих досліджень вказують на невелике поліпшення індексу маси тіла та рівня глюкози в крові за допомогою підсолоджувачів, але дані вельми сумнівні.

Більш низьке споживання цукрозамінників було пов'язано з дещо меншим збільшенням ваги (-0,09 кг) порівняно з більш високим споживанням, але знову ж впевненість у цьому була низькою.

У дітей показник індексу маси тіла виріс в меншій мірі порівняно з цукрозамінниками, ніж у дітей, але вживання підсолоджувачів не вплинуло на масу тіла.

Також не було виявлено переконливих доказів того, що підсолоджувачі, що не містять цукру, ефективні при надмірній вазі або ожирінні дорослих або дітей, активно намагаються скинути вагу.

Дослідники відзначають, що на сьогоднішній день це найбільш повний огляд по цій темі, яка послужить основою для керівництва Всесвітньої організації охорони здоров'я і медичних експертів.

За їх словами, необхідні більш тривалі дослідження, щоб з'ясувати, чи є підсолоджувачі безпечною і ефективною альтернативою цукру.

Тим не менш, грунтуючись на наявних даних, експерти вважають, що вживання цукрозамінниківу "може бути корисною стратегією для зниження кардіометаболічного ризику [шансів захворювання діабетом, серцевими захворюваннями або інсульту].

Нагадаємо, що штучні підсолоджувачі, входять до складу дієтичних газованих напоїв, можуть спровокувати розвиток діабету 2-го типу.

Як повідомляв портал "Знай.uа" група дослідників з Університету Нью-Мексико довела, що вживання марихуани пом'якшує симптоми цілого переліку захворювань.

Також "Знай.uа" писав, що міжнародна група американських і японських дослідників заявила, що винайшла ліки від діабету першого типу.