Людський мозок - до біса дивовижний орган. Чим більше вчені дізнаються про мозок, тим більше він шокує своїми можливостями. Не дарма його порівнюють з розумним комп'ютером, адже він з легкістю оптимізується і придумує, як замінити деталь, якої невистачає.

Так 7-річний хлопчик пережив видалення третини півкулі, після чого його мозок успішно адаптувався і замістив функції відсутніх частин. Унікальний випадок описаний Science Alert, передає Хвиля.

Дитина, яку в дослідженні називають UD, піддався лобектомії — операції з видалення частини мозку, яка повинна була сприяти лікуванню епілептичних нападів.

Хірурги були змушені видалити хлопчикові ті частини, які відповідали за зір.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

У процесі відновлення з'ясувалося, що права видалена півкуля була не в змозі обробляти інформацію, що надходить, але ліва півкуля адаптувалася до змін і компенсувала здатність, наприклад, розпізнавати обличчя і об'єкти.

"Єдиний недолік полягає у тому, що він не може бачити все поле зору. Коли він дивиться вперед, візуальна інформація, що надходить з лівої сторони, не обробляється, але він все одно може компенсувати це, повертаючи голову або рухаючи очима", — розповіла нейробіолог з університету Карнегі-Меллона.

Протягом трьох років фахівці спостерігали за хлопчиком і з подивом виявили, що рівень його інтелектуального розвитку, навичок сприйняття мови і візуальне сприйняття відповідають його віку: операція ніяк не вплинула на його розвиток. Це дійсно чудо.

Як зазначає зарубіжне видання, незважаючи на те, що видалення частини мозку може звучати занадто ризиковано, ця операція вважається вкрай ефективною в боротьбі з епілептичними припадками.

Тим не менш, це рідкісна процедура, через яку проходять близько 10 відсотків пацієнтів з тяжкими випадками епілепсії.

Нагадаємо, дитина народилася з рідкісною аномалією, яка ледь його не вбила. Але хлопчик не здається і збирається втілити заповітну мрію.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Девід і Сара Хеллер чекали свого первістка і мріяли лише про одне — щоб він народився здоровим. Але коли пара прийшла на УЗД їм повідомили, що у дитини лицьовій дефект.

Також "Знай.uа" писав, життя Антоніо Девіса з Чикаго перевернулося з ніг на голову в 1994 році. Коли він потрапив у перестрілку в одному з небезпечних районів. Так Антоніо, який до цього нічого не знав про людей з обмеженими можливостями, тепер був змушений вчитися жити в інвалідному кріслі.