Комп'ютерні ігри, зокрема тетріс, дозволяють людям з психотравмами, придушити неприємні спогади.

До такого висновку прийшла група дослідників з Рурського університету разом після випробування даного методу на 20 пацієнтах з посттравматичним стресовим розладом, повідомляє Medical Xpress.

Раніше дослідники вже довели, що тетріс вміє придушувати негативні спогади, викликані фільмами жахів у здорових людей, незабаром після перегляду фільму.

У ході цього дослідження група психологів перевірила, чи може цей ефект також допомогти пацієнтам з посттравматичним стресовим розладом, для яких причина виникнення травмуючих спогадів.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

У науковій роботі взяли участь 20 пацієнтів з важким випадком посттравматичного стресового розладу, госпіталізованих у відділення психосоматичної медицини і психотерапії на строк від шести до восьми тижнів.

У додаток до звичайної індивідуальної і групової терапії, вони також пройшли спеціальне лікування. Добровольці записали одну зі своїх травмуючих спогадів на аркуші паперу. Потім учасникам експериментів запропонували розірвати аркуш паперу і 25 хвилин грати тетріс на планшеті.

Пацієнти завжди записували кілька різних спогадів, наприклад, випадки насильства в різних ситуаціях.

У цілому, кількість ретроспективних повідомлень про травмуючі події скоротилася в середньому на 64 %. Негативні спогади, зміст яких ніколи не вказувалося на аркуші, зменшилися лише на 11 %. Методика справила позитивний вплив на 16 з 20 обстежених пацієнтів.

Дослідники також відзначають, що це дуже раннє дослідження і подальші дослідження з використанням контрольних умов і зі значно більшою кількістю пацієнтів необхідні для підтвердження ефективності методу.

Нагадаємо, класична гра тетріс зменшує тривогу і хвилювання при очікуванні.

Як повідомляв портал "Знай.uа", група вчених Університету Еморі пропонує використовувати тест на пітливість для попереднього обстеження людей на посттравматичний синдром.

Також "Знай.uа" писал, що медики запропонували лікувати посттравматичний синдром клубним наркотиком.