Препарат для омолодження може бути створений у найближчому майбутньому.

Такий обнадійливий прогноз поставили дослідники з клініки Майо, які тестують медикаментозний засіб, що очищає організм від пристарілих клітин, повідомляє Daily Mail.

Зокрема, учені випробували на добровольцях поєднання протиракового препарату дазатинибу і рослинну добавку — кверцетин, яка зустрічається в червоному вині, цибулі і зеленому чаї.

Пацієнти, які приймаюли коктейль, обидви річовини котрого, як відомо, "провокують" самогубство у старіючих клітинах, стали значно більш мобільними всього через три тижні.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Отримані дані вселяють надію, що сенолитики (препарати, ініціюють загибель пристарілих клітин) допоможуть привести до появи нового способу боротьби з віковими захворюваннями.

У ході першого дослідження експериментальний препарат вводили 14 літнім людям. Для вимірювання біомаркерів старіння були взяті зразки крові.

Результати показали, що прийом коктейлю з дазатинибу і кверцетину значно поліпшив результати пішохідного тіста, дозволивши учасникам за шість хвилин пройти більше на 21 метр.

Дослідники стверджують, що мета дослідження - показати "здійсненність, а не ефективність ліків", оскільки кількість його учасників занадто мало, щоб оцінити зміни на рівні біомаркерів старіючих клітин.

Лікування, як правило, було безпечним, побічні ефекти зазвичай зводилися до кашлю, задишки та подразнення шкіри.

Проте один пацієнт був госпіталізований з підозрою на пневмонію і рідину в легенях, в той час як інші відчували сильний головний біль.

Тому дослідники підкреслюють необхідність проведення подальших досліджень, перш ніж почати застосовувати сенолітиків в якості засобу омолодження.

Нагадаємо, заняття спортом три рази в тиждень омолоджують мозок на десять років.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дослідники з Лейпцігського університету в Німеччині визначили типи фізичних вправ, які уповільнюють процеси біологічного старіння.

Також "Знай.uа" писав, чому літнім людям потрібно займатися єдиноборствами.