Панічний розлад — це психічне захворювання, для якого характерні раптові спалахи страху і тривоги, іменовані панічними нападами.

Деякі скаржаться на те, що під час панічних атак сходять з розуму або відчувають немов вмирають, повідомляє Health.

Такі люди часто намагаються не відвідувати певних місць або не здійснювати вчинків, які, на їхню думку, можуть викликати напад паніки.

Що це таке?

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Згідно з Діагностичним і статистичним посібником з психічних розладів, висновок про панічний розлаі видається пацієнту, якщо у нього повторюються напади паніки (два або більше разів), які постійно супроводжує почуття занепокоєння через атаки у майбутньому. Більше того, спостерігається значні зміни у поведінці.

Симптоми панічного розладу

Панічні атаки, як правило, не пов'язані з вживанням психоактивних речовин, станом здоров'я або яким-небудь іншим психічним розладом.

Напади супроводжуються безліччю симптомів: прискорене серцебиття, пітливість, тремтіння, задишка, відчуття задухи, запаморочення, біль у грудях, нудота, відчуття відстороненості, страх втратити контроль, оніміння, озноб, припливи жару, а також страх смерті.

У деяких людей з панічним розладом також розвивається агорафобія-страх перед ситуаціями або місцями, які можуть змусити їх відчувати себе в пастці і безпорадними. Такі люди бояться застрягти в натовпі або в замкнутому просторі.

Причини

Ніхто точно не знає, що провокує панічний розлад. Іноді панічні атаки можуть мати соціальну природу — хтось у родині страждав від нападів.

Дослідження також вказують на можливий зв'язок зі структурою мозку і біологією. Можливо, деякі люди неправильно тлумачать нешкідливі тілесні відчуття. Певну роль можуть зіграти екологічні фактори та унікальні реакції людей на стрес.

Лікування

Складається з психотерапії із застосуванням або без застосування медикаментів.

Певний вид психотерапії, званий когнітивно-поведінкової, розглядається в якості основного лікування панічних розладів.

Для лікування панічних розладів часто використовуються антидепресанти: SSRI і SNRI.

Крім цього, правильний режим сну, здорове харчування, фізичні вправи і регулярне спілкування з близькими друзями допоможуть контролювати панічні напади.

Нагадаємо, медикаментозні засоби від високого кров'яного тиску покращують симптоми у людей з шизофренією, біполярним розладом або неаффективными психозами.

Як повідомляв портал "Знай.uа" колір ваших очей може відбитися на настрої в зимовий час.

Також "Знай.uа" писав, що електростимуляція певної області мозку допомагає в лікуванні депресії.