Вісцеральний жир провокує розвиток слабоумства у чоловіків і жінок.

До такого висновку прийшли дослідники з Університету Лафборо після того, як виявили, що у людей з жировими відкладеннями у районі живота спостерігається знижений рівень сірої речовини в мозку, повідомляє Daily Mail.

Медики вивчали показники здоров'я понад 9600 чоловік у віці від 40 до 69 років, виміряли обсяги талії і стегон, а також індекс маси тіла.

Дослідження показало, що у людей з вісцеральним жиром обсяг мозок був на 1,5 % менше, ніж у людей зі здоровим вагою.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Як вважають експерти, жир провокує надмірну реакцію імунної системи і пошкоджує мозок, що призводить до його зменшення і збільшує ймовірність порушень роботі пам'яті у людей, які страждають від ожиріння.

Інша версія, що мозок у людей з вісцеральним жиром зменшився до звички переїдати, тому сіра речовина не зміг контролювати апетит.

З допомогою МРТ вчені вивчили добровольців і виявили, що у 1300 учасників з ожирінням обсяги сірої речовини були менше.

У людей, страждаючих ожирінням, середня кількість сірої речовини становило в середньому 786 кубічних сантиметрів, у порівнянні зі здоровими людьми з середнім вагою 798 сантиметрів.

"Хоча наше дослідження показало, що жирові відкладення (особливо на животі) взаємопов'язані з меншими обсягами сірої речовини мозку, неясно, призводять порушення в структурі мозку до ожиріння або ж ожиріння призводить до цих змін у мозку", — пояснив доктор Марк Хеймер (Mark Hamer).

Вчені мають намір працювати далі, щоб виявить причинно-наслідковий зв'язок.

Нагадаємо, мікробіологи виявили сигнальну молекулу, яка відповідає за розсмоктування черевного жиру під час спортивних вправ.

Як повідомляв портал "Знай.uа" поживні речовини, що містяться в м'ясі, яйцях, жирній рибі, горіхах і зелені, допомагають запобігти розвитку хвороби Альцгеймера у майбутніх поколінь.

Також "Знай.uа" писав, що медичні фахівці вважають, що ефективна вакцина проти деменції буде створена через 10 років.