Якщо ви досі не знаєте, як позбутися зайвих кілограмів, які важким тягарем лягли на вас після святкових застіль, то варто придивитися до середземноморської та кетогенної дієти.

Експерти з Health зважили всі "за" і "проти" обох систем живлення і постаралися розібратися в умовностях раціонів

Кето-дієта побудована на харчуванні продуктами з високим вмістом жирів і низьким вмістом вуглеводів і помірним вмістом білків у таких пропорціях: 75 % калорій жирів, 15-20 % калорій білків і 5-10 % калорій вуглеводів. Таким чином ваш метаболізм перейде в кетоз і почне використовувати жири в якості джерела енергії замість вуглеводів.

З іншого боку, традиційна середземноморська дієта вимагає близько 50-60 % добових калорій вуглеводів, 25-35 % калорій жирів (з насиченим жиром до мінімального рівня), а інше — білок.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Користь середземноморської дієти доведена на підставі майже 6000 рецензованих досліджень, які документально підтверджують її роль у зниженні ризику серцевих захворювань, діабету 2-го типу, раку, недоумства і інших захворювань.

Дослідження показують, що ті, хто дотримується традиційного середземноморського стилю харчування, швидше за все, будуть жити довше і здоровіше.

Чого не можна сказати про кетодієта. Проблема полягає в тому, що довгострокове дослідження такого способу життя практично неможливо, і більшість прихильників можуть дотримуватися кето-раціону лише деякий час.

Оскільки кетодієта забороняє споживання хліба, зерна, фруктів та крохмальних овочів, легко розвивається дефіцит поживних речовин. А так як ця система харчування складається з великої кількості насичених жирів, це може збільшити ризик розвитку серцевих захворювань.

Кетораціон харчування є більш ресурсоємним, оскільки потребує великої кількості продуктів тваринного походження і перероблених жирів для задоволення щоденних потреб в калоріях. Крім того, чи зможете ви прожити залишок свого життя без картоплі, хліба, макаронів, рулетів або рису?

Якщо ви шукаєте здоровий спосіб схуднути, знизити ризик хронічних захворювань, поліпшити здоров'я планети, наложити вето на кето і насолоджуйтесь розмаїттям середземноморської дієти.

Нагадаємо, яка дієта дійсно працює: без вуглеводів або без жирів.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дієта з високим вмістом овочів і оливкової олії знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 25 %.

Також "Знай.uа" писав про три види кетодієти для новачків