Хронічну хворобу печінки недарма називають тихим убивцею.

Захворювання не проявляє очевидних симптомів, поки не стане занадто пізно, повідомляє Medical Xpress.

Дослідницька група під керівництвом професора Цзююн Парку (Jiyoung Park) з Національного інституту науки і технологій Ульсана виявила, що ендотрофін відіграє вирішальну роль у створенні патологічного мікрооточення в тканинах печінки.

Ендотрофін (ЕТП) вважається маркером утворення колагену VI типу (COL6), який провокує ожиріння і рак.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Дослідження показало, що ЕТП відіграє важливу роль у взаємодії між гепатоцитами" і деякими клітинами у прогресуванні захворювання печінки.

Професор Парк і її дослідницька група проаналізували тканини печінки пацієнтів з гепатоцелюлярною карциномою (ГЦК) і виявили, що наявність ЕТП у сусідніх регіонах тісно пов'язане з несприятливими прогнозом у хворих ГЦК.

Крім того, для оцінки прямої функції ЕТП у тканинах печінки дослідники виростили геномодифіковану мишу зі специфічною печінкою і виявили, що гіперекспресія ЕТП є причиною розвитку раку печінки.

"Терапевтичні антитіла, що пригнічують активність ЕТП, можуть бути використані для розриву порочного кола, який виникає між клітинами тканин печінки", — пояснює професор Парк.

За словами дослідників, ЕТП можна використовувати в якості активної речовини для конкретного терапевтичного засобу в лікуванні пацієнтів з хронічними захворюваннями печінки.

Більш того, наявність ЕТП на ранній стадії хронічного захворювання печінки, може також служити раннім діагностичним маркером для медичних фахівців.

Нагадаємо, скандинавські вчені медикаментозним способом поліпшили клітини печінки гепатоцити.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дослідники з Монреальського університету довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, що протиракова вакцина показала високу ефективність у боротьбі з HER2-позитивними видами раку, включаючи злоякісну пухлину молочної залози.