Пізня вечеря перед сном виявилася не настільки шкідлива, як вважалося раніше.

Дієтологи довгий час рекомендували не вечеряти за дві години до сну, щоб рівень цукру в крові залишився на колишньому рівні. Однак японські дослідники у своїй останній науковій роботі спростували це твердження, повідомляє Daily Mail.

Експерти з Університету Окаяма протягом трьох років відстежували показники 1573 здорових дорослих: зокрема, прийом їжі, режим сну та регулярно брали аналізи крові.

Більшість учасників намагалися вечеряти за дві години до сну, але 16 % чоловіків і 8 % жінок не особливо дбали про цей режим.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Коли дослідники вивчили результати аналізу крові, то виявили, що час, протягом якого люди їли, не вплинув на їх рівень цукру в крові, відомого як HbA1c.

Вага, кров'яний тиск, фізичні вправи, куріння і питво набагато більше впливали на рівень цукру в крові, ніж час, що залишився між їжею і сном.

Дієтологи радять звертати увагу на раціон харчування, тривалість сну, відмовитися від куріння і алкоголю, а також позбавитися зайвої ваги, тому що всі ці фактори мають більший вплив на метаболічні процеси.

Тим часом міжнародна команда дослідників опублікувала доповідь, присвячений новому раціону харчування, який, як вони вважають, покращить здоров'я людства і стабілізує продовольче виробництво в усьому світі.

Автори стверджують, що здорове харчування населення, яке досягне 10 мільярдів людей до 2050 року, неможливо без зміни дієти, поліпшення виробництва продовольства та скорочення харчових відходів.

Дослідники пропонують раціон харчування, що складається з різноманітних рослинних продуктів, з низьким вмістом тваринних продуктів, продуктів високого ступеня переробки, а також ненасичених жирів.

Нагадаємо, що потрібно знати про OMAD-дієту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дієта з високим вмістом овочів і оливкової олії знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 25 %.

Також "Знай.uа" писав, яка дієта дійсно працює: без вуглеводів або без жирів.