Міжнародна команда дослідників виявила докази того, що завдяки дофаміну ми отримуємо задоволення від прослуховування музики.

У статті, опублікованій в Proceedings of the National Academy of Sciences, група описує музичні експерименти, проведені над добровольцями.

Багато людей переживають широкий спектр емоцій при прослуховуванні музики: від роздратування до ейфорії.

І хоча дослідники вже давно вважають, що принаймні частина задоволення, яке люди одержують від прослуховування музики, пов'язана з підвищенням рівня дофаміну в мозку, ніхто ніколи не перевіряв цю теорію.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

У рамках нової науковий роботи дослідники видали добровольцям ліки, які підвищили або знизили рівень дофаміну, а потім провели різні тести, щоб визначити, чи не призвело це до зміни досвіду музичного задоволення.

Участь у експерименті взяли 27 осіб. Учасників розділили на три групи: одним видали леводопу (прекурсор допаміну, який підвищує рівень нейротрансмітера в мозку); іншим — рисперидон, (який надає зворотну дію); третя група отримала плацебо.

Протягом трьох окремих сесій (у різні дні) волонтерів попросили прослухати музику протягом 20 хвилин.

Деякі пісні вибрали експериментатори, а інші — добровольці.

Реакція вимірювалися за допомогою датчика активності шкіри, який фіксував електродермальну активність (мурашки по шкірі), і за допомогою запитальників. Нейрологи також запитали кожного з волонтерів, чи вони готові купити пісні, які слухають, і якщо так, то скільки вони готові заплатити за них.

Дослідники виявили, що ті добровольці, які отримали леводопу, відчувають більше задоволення від прослуховування музики, ніж плацебо-група. Дофамінові добровольці також були схильні купувати музику і платити за неї більше. І навпаки, ті, кому давали рисперидон, повідомляли, що відчували менше задоволення і менше бажали платити за музику.

Дослідники припускають, що результати їх наукової роботи показують, що дофамін відіграє важливу роль у приємних відчуттях від прослуховування музики.

Вони також вважають, що їхні експерименти показують, що насолода музикою можна регулювати за допомогою ліків, які впливають на рівень допаміну.

Нагадаємо, дослідники з Університетського коледжу Лондона відкрили нові факти про те, як формувався колір шкіри.

Як повідомляв портал "Знай.uа", експерти з Каліфорнійського університету ідентифікували набір генів, які впливають на ризикованість у вчинках.

Також "Знай.uа" писав, що вчені підрахували, скільки існує виразів обличчя.