Довгий час вважалося, що аспірин допомагає запобігти інфарктам і інсультам.

Деякі дослідження навіть довели, що ацетилсаліцилова кислота захищає від деяких видів онкологичних хвороб, повідомляє The Guardian.

Всі ці твердження за підтримки засобів масової інформації призвели до того, що деякі люди щодня після сніданку приймали мікродози аспірину (ніколи не приймайте препарат на порожній шлунок).

Тим не менш Journal of the American Medical Association нещодавно опублікував мета-аналіз впливу аспірину на кровотечі у різних органах.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Медики встановили, що аспірин може викликати внутрішню кровотечу і часом ризики набагато вище, ніж користь від профілактики інфарктів та інсультів.

Справа в тому, що аспірин розріджує кров і тим самим запобігає утворенню тромбів, і, безсумнівно, є дійсно хорошим ліками для захисту людей, які вже перенесли серцевий напад або інсульт, від повторених нападів.

Однак 164 225 осіб, які брали участь у вищевказаному дослідженню, не страждали від серцево-судинних захворювань. Добровольці перебували під спостереженням продовж шести років, протягом яких вони щодня приймали аспірин або плацебо.

Серед тих, хто приймав аспірин, було приблизно на 11 % менше інфарктів і інсультів, але на 43 % вище ймовірність виникнення серйозних кровотеч у шлунку, мозку або кишечнику. (Дослідники не виявили ніякого впливу на рак.)

За словами команди вчених, перед прийомом аспірину краще відвідати медичного фахівця, який порівняє користь вживання препарату для серцево-судинної системи з реальним ризиком сильної кровотечі.

Нагадаємо, дослідники з Дитячого фонду Організації Об'єднаних Націй зажадали проведення незалежного дослідження безпеки пальмової олії.

Як повідомляв портал "Знай.uа" штучні підсолоджувачі можуть спровокувати розвиток діабету 2-го типу.

Також "Знай.uа" писав, що вживання солодких газованих вод під час занять спортом у жарку погоду провокує захворювання нирок.