Регулярний стрес на роботі провокує збільшення ваги у жінок.

До такого висновку прийшли дослідники, що працюють в рамках програми Västerbotten Intervention, пише International Archives of Occupational and Environmental Health.

"Ми виявили, що завищені вимоги до роботи призвели до збільшення ваги у жінок, в той час як чоловіків толком не торкнулися", — стверджує провідний автор дослідження Софія Клингберг (Sofia Cleanberg).

Всього в дослідженні взяли участь 3 872 людини. У жінок і чоловіків три рази протягом двадцяти років збирали такі показники здоров'я, як вага тіла, потреби і рівень контроль на робочому місці. За ними продовжували вести медичне спостереження у віці від 30 до 50 років або у віці від 40 до 60 років.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Респондентів також опитали про їх темпи роботи, психологічний тиск, нестачу часу для виконання своїх обов'язків і частоту пред'явлення суперечливих вимог.

Результати опитування показують, що учасники з низьким ступенем контролю у своїй роботі найчастіше набирали в ході дослідження значну вагу, яка визначається як приріст ваги на 10 і більше %. Це відноситься як до чоловіків, так і жінок.

З іншого боку, регулярні високі вимоги на роботі відіграють певну роль лише у жінок.

За останні 20 років більше, ніж у половини жінок, які зазнали високих вимог, відбулося значний набір ваги — приблизно на 20 % вище, ніж у жінок з низькими вимогами на роботі.

За підсумками дослідження вчені дійшли висновку, що виявлення груп, схильних до стресу і зусилля по зниженню пов'язаного з роботою стресу швидше за все приведуть до зниження не тільки приросту ваги, але і захворюваності, у тому числі серцево-судинними захворюваннями і діабетом.

Нагадаємо, чому деякі люди багато їдять і не товстіють.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дієта з високим вмістом овочів і оливкової олії знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 25 %.

Також "Знай.uа" писав, яка дієта дійсно працює: без вуглеводів або без жирів.