Всього одна ніч поганого сну негативно відбивається на нашому сприйнятті болю.

У такому випадку мозкова активність збільшується в болезаспокійливих регіонах і зменшується в районах, відповідальних за модулювання сприйняття болючих стимулів, повідомляє The Journal Of Neuroscience.

Гарний відпочинок

Відповідно до двох досліджень, проведених в лабораторії сну і онлайн, мозок інакше реагує на біль, коли люди недосипають.

Якість сну і больова чутливість можуть змінюватися ніч від ночі і щодня.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

У рамках дослідження вчені не давали спати цілу ніч добровольцям, а вранці вивчили моговую активність. Сомнологи спостерігали підвищену активність первинної соматосенсорной корі і понижену активність в регіонах стріатума і ізолюючої кори під час виконання болезаспокійливих завдань.

Учасники онлайнового дослідження повідомили про збільшення болю протягом дня після повідомлення про поганйи сон напередодні ввечері.

Правила здорового сну

Ці результати свідчать про те, що поліпшення якості сну, особливо у лікарнях, може бути ефективним підходом до реабілітації.

Тим часом дослідники з Вірджинської технологічної школи працюють над створенням засоби лікування хронічних болю, який не використовує опіоідні з'єднання.

Знеболювальне призначене для інгібування ферменту 15-ліпоксигенази-1, яка синтезує біоактивні ліпіди, що провокують хронічні болі.

"Наша мета — продемонструвати доклінічну ефективність препарату ML351 при хронічних болях, на які не реагують нестероїдні протизапальні препарат", — заявляє науковий співробітник Енн Грегус (Ann Gregus).

Слід зазначити, що в даний час існує невелика кількість препаратів для ефективного лікування хронічних болів, викликаних, наприклад, аутоімунними захворюваннями.

Чим загрожує брак сну

Нагадаємо, діти, які годинами грають на телефонах, планшетах або ігрових приставках, частіше страждають від нестачі сну.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дітки, які проводять більшу частину дня на животі, сплять міцніше.

Також "Знай.uа" писав, нестача сну провокує бажання харчуватися джанк-фудом.