Навіть коротка і легка зарядка раз в півгодини продовжує життя людини.

До такого висновку прийшли вчені з Колумбійського університету після того, як вивчили закономірність між сидячим способом життя і рівнем смертності, пише Medical News Today.

Професор Кіт Діас (Keith Diaz) провів дослідження з участю 7 999 осіб у віці 45 років і старше. Всі добровольці раніше брали участь в дослідженні "Причини географічних і расових відмінностей при інсульті", проведеному в 2009-2013 роках.

Шкоду сидячого способу життя

Протягом 4 днів кожен учасник експерименту носили датчик, який відстежував їх щоденний рівень активність, а також наскільки інтенсивно виконуються фізичні вправи.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вчені вивчали показники смертності учасників протягом 2017 року і використовували отримані дані для аналізу впливу активності і часу сидіння на ризик ранньої смерті.

Медики виявили, що навіть легкі тренування кожні 30 хвилин при сидячому способі життя знижують ймовірність передчасної смерті на 17 %.

Цей же показник збільшився до 35% для вправ середньої та високої інтенсивності.

"Наші висновки підтверджують ідею суспільної охорони здоров'я про те, що фізична активність будь-якої інтенсивності приносить користь здоров'ю", — пояснив професор Діас, який також виявив, що навіть одна-дві хвилини активності приносять користь

Користь фізичної активності

Слід зазначити, що дослідники не вивчили вплив тренувань на конкретні проблеми зі здоров'ям. Існує ймовірність, що вправи не нададуть однакового впливу на початок або розвиток певних захворювань. Однак деякі вчені планують включити ці аспекти в майбутні аналізи.

Також професор Діаз повідомляє, що в даний час його команда прагне "оцінити ризик конкретних серцево-судинних наслідків, таких як інфаркт, серцева недостатність і смерть, пов'язана з фізичною активністю".

Нагадаємо, проживання у забруднених містах з раннього дитинства провокує ожиріння.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вагітні жінки, які живуть у містах c забрудненим повітрям, частіше народжують дітей з розладом аутичного спектру.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про OMAD-дієту.