Вважається, що здорове харчування допомагає зберегти не тільки фізичне, але й психічне здоров'я.

Найбільш корисною в цьому плані по праву можна назвати середземноморську дієту, яка характеризується великою кількістю свіжих овочів і фруктів, цільнозернових продуктів, горіхів і насіння, риби і курки, а також обмеженим споживанням тваринного м'яса.

У минулому році учені за допомогою метааналізу показали, що середземноморська дієта зменшує ризик розвитку депресії на третину.

Тим не менш, дієвість середземноморської (як і будь-якої іншої) дієти цілком може пояснюватися тим, що ефективний насправді один якийсь продукт чи група продуктів.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

У новій роботі вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі під керівництвом Лінор Араб (Лінорит Arab) вирішили перевірити, як взаємопов'язане споживання волоських горіхів і ризик розвитку депресії.

Дослідники з Америки, проаналізувавши харчові звички і психічне здоров'я 26656 тисяч людей прийшли до висновку, що вживання волоських горіхів зменшує ризик розвитку депресії. Статтю опублікували в журналі Nutrients, передає Хвиля.

Враховуючи побічні змінні на зразок куріння і споживання алкоголю, вчені з'ясували, що серед тих, хто споживає волоські горіхи (у середньому близько 24 грамів на день) депресія зустрічалася на 26 відсотків рідше, ніж у любителів інших горіхів і тих, хто не їсть горіхи взагалі.

Такий ефект спостерігався серед жінок. Також серед любителів волоських горіхів спостерігалася велика зацікавленість у щоденних активностях, вони відчували себе більш енергійними і менш безнадійними.

Дослідження вказують на позитивну роль споживання волоських горіхів у поліпшенні деяких когнітивних функцій і уповільнення процесів старіння.

Тим не менш, до результатів цієї роботи слід ставитися з обережністю: через те, що вчені не проводили довгострокового дослідження, можна зробити висновок про причинно-наслідковий зв'язку, до того ж дані про харчові звички збиралися на основі всього двох днів.

Волоські горіхи містять безліч вітамінів: B2 і B12, A, D C, E, K, ненасичені жирні кислоти омега 3 і омега 6, фосфор, марганець, йод, калій, магній, селен, кобальт і багато інших корисних речовин і макроелементи. Волоські горіхи більш калорійні, ніж яловичина, і на 17% складаються з білка, тому є незамінним інгредієнтом вегетаріанського і веганского раціону.

Нагадаємо, вчені з'ясували, чому антидепресанти не допомагають однієї третині людей, які страждають від важких форм депресії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені з Університету Іллінойсу в черговий раз довели користь середземноморської системи живлення.

Також "Знай.uа" писав, рецепт пасти або суміші академіка Амосова перевірений не одним поколінням, він унікальний тим, що зміцнює імунітет і, як мінімум, додає 10 років життя.