Відомий в Україні дитячий лікар Євген Комаровський відомий також як телеведучий програми "Школа доктора Комаровського". Крім того, медик ще й активний користувач соцмереж, де також дає корисні поради батькам щодо дітей. Наприклад, на своїй сторінці в Instagram лікар часто відповідає на запитання користувачів, які стосуються дітей. У новому випуску своєї рубрики доктор Комаровський відповів на питання про те, як довго годувати дитину грудьми.

"Всі без винятку шановані асоціації педіатрів (як міжнародні, так і національні) однозначні, категоричні і одностайні: виключно грудне вигодовування рекомендується протягом перших шести місяців життя. А що ж далі, після шести місяців? Це друга частина питання. Тут одностайність зберігається, але категоричність і однозначність менші: після шести місяців рекомендується продовжувати грудне вигодовування поряд з прикормами протягом 2 років або довше.

У той же час, практично всі документи з рекомендаціями щодо тривалості природного вигодовування уточнюють, що «годувати слід стільки, скільки побажає мати і дитина», «грудне вигодовування має продовжуватися до тих пір, поки воно буде взаємно бажаним для матері і дитини», «тривалість грудного вигодовування — це особисте рішення для кожної сім'ї».

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

В якості найважливішого пояснення рекомендацій про годування грудьми протягом двох років і довше, ВООЗ звертає увагу на те, що в умовах низького рівня гігієни і обмеженого доступу до якісних продуктів і чистої води, тривале грудне вигодовування істотно зменшує ймовірність смертельно небезпечних кишкових інфекцій. Головне, з точки зору автора, правильно розставити акценти — у цьому і є основна причина дискусій про тривалість грудного вигодовування.

Хтось акцентує увагу на фразі «продовжувати до двох років і довше». Хтось (зокрема автор) на «особисте рішення» і «скільки побажає мати і дитина». Грудне вигодовування має продовжуватися до тих пір, поки воно корисно і комфортно для всіх членів сім'ї.

Ще раз прошу — зверніть увагу на цитату (це ААР — Американська академія педіатрії): «рекомендується виключно грудне вигодовування протягом 6 місяців, потім грудне вигодовування на додаток до початку прийому твердої їжі протягом як мінімум одного року. Після цього грудне вигодовування може тривати стільки, скільки побажають мати і дитина». Скільки побажають мати І дитина! Ще раз підкреслюю — І, а не ЧИ! Тобто бажати повинні обоє!"

Нагадаємо, Комаровський пояснив українцям, як діти повинні носити шарфики.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Комаровський розповів, чому проголосує за Зеленського.

Також портал "Знай.uа" писав, що Комаровський навчив матусь міряти температуру.