Останнім часом в центрі загальної уваги висунувся вітамін D, про який часто забувають.

Численні дослідження показали, що низький рівень вітаміну D в організмі дозволяє хворобам швидше прогресувати, в той час як достатня кількість цього сонячного вітаміну не тільки знижує ризик виникнення захворювань, але і допомагає боротися з уже існуючими хворобами.

Вітамін D відіграє важливу роль у функціонуванні всього організму.

Цей вітамін відповідає про нормальний розвиток кісток скелета, допомагає організму засвоювати мікроелементи і вітаміни, запобігає поширенню ракових клітин, забезпечує нормальне функціонування щитовидної залози і хорошу згортанню крові, а ще приводить в норму рівень цукру в крові, запобігає запальні процеси в організмі і підвищує імунітет.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Саме тому так важливо стежити за тим, щоб вітамін D завжди був у нормі. Про це повідомляє Clutch.

Лікарі назвали перші симптоми нестачі вітаміну D в організмі:

  • Постійна втома;
  • Біль в суглобах;
  • Підвищене потовиділення;
  • Судоми в м'язах;
  • Проблеми з кишечником;
  • тривале загоєння навіть незначних ранок;
  • Сильна дратівливість;
  • Часті ГРВІ.

Щоб дізнатися напевно, є сенс бити тривогу, варто здати спеціальний аналіз крові, який визначить рівень вітаміну D.

Нормою вважається вміст вітаміну від 30 до 74 нанограммов на мілілітр (нг/мл), "золотою серединою" є цифра 50 нг/мл Рівень нижче 20 нг/мл вважається серйозним дефіцитом і потребує консультації з фахівцем.

Якщо організм отримує достатню кількість ультрафіолетового випромінювання, то потреба у вітаміні D компенсується повністю за рахунок вітаміну D3 (холекальциферолу), який утворюється в шкірі з провітамінів під впливом ультрафіолетових променів сонячного світла.

Провітаміни частково надходять в організм у готовому вигляді з рослин, а частково утворюються в тканинах їх холестерину.

Рослинними джерелами вітаміну Д є:

- люцерна;
- хвощ;
- кропива;
- петрушка.

З тварин продуктів джерел вітаміну D слід відзначити:

- риб'ячий жир;
- яєчний жовток;
- вершкове масло;
- сир;
- ікру;
- молочні продукти.

Нагадаємо, ожина навіть у замороженому вигляді володіє величезними перевагами. Її поживну цінність можна порівняти з малиною або чорницею.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фахівці стверджують, що чоловік цілком зможе прожити без м'яса, включивши в свій раціон деякі продукти.

Також "Знай.uа" писав, ківі – це не тільки смачний, але і неймовірно потрібний для нашого здоров'я фрукт.