Міждисциплінарна група дослідників розробили революційну технологію штучного інтелекту для виявлення клітин меланоми, які можуть метастазувати в інші частини тіла.

Метод, що отримав назву "кількісна клітинна гістологія", був нещодавно представлений на конференції Американського товариства клітинної біології в Сан-Дієго командою вчених з Університету Бен-Гуріона і Техаського університету Південно-Західного медичного центру, повідомляє Medical Xpress.

Технологія фіксує клітини за допомогою мікроскопічних камер і визначає зовнішній вигляд і особливості поведінки тих клітин, які мають метастатичним потенціалом.

Як відрізнити родимку від меланоми

Група продемонструвала, що їх уявлення про функціональний стан окремих клітин дозволяє прогнозувати ймовірність того, що меланома III стадії, при якій злоякісні новоутворення обмежуються лімфатичною системою, перейде в IV стадію, коли рак пошириться від основної області до іншої частини тіла пацієнта.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

"Крім можливості передбачення метастази, комп'ютерні моделі також дозволили нам розрізняти ракові клітини, взяті у різних пацієнтів, шляхом кількісної оцінки факторів, які невидимі неозброєним оком", — говорить доктор Зарицький.

Тим часом кембриджські вчені розробили тривимірну модель раку у віртуальній реальності, дозволивши буквально інакше поглянути на це небезпечне захворювання.

За словами дослідників, зразок пухлини, взятий у пацієнта, можна детально вивчити під будь-яким кутом, з нанесенням на карту кожної окремої клітини.

Як визначити меланому

Крихітні шматочки тканин розрізали, відсканували, а потім пофарбували маркерами, щоб підкреслити їх молекулярний склад і характеристики ДНК. Потім тривимірну пухлину відтворили у віртуальній реальності.

За словами вчених, така методика дозволяє обстежити пухлина декількох пацієнтів з будь-якого ракурсу.

Нагадаємо, вживання в їжу зелених листових, помаранчевих і червоних овочів, ягід і апельсинового соку перешкоджає втрати пам'яті.

Як повідомляв портал "Знай.uа", нове дослідження, в якому взяли участь 23 000 чоловік у віці від 40 до 77 років, пролило світло на профілактичні особливості середземноморської дієти.

Також "Знай.uа" писав про чотири кращих ради по омолодженню мозку.