Вчені з університету Вісконсіна в Медісоні (США) провели масштабне дослідження антибіотичної активності бактерій, що живуть на бразильських мурахах роду Cyphomyrmex.

Результати дослідження опубліковано в журналі Nature Communications.

Вченим вдалося встановити, що нова речовина, отримана з бактерій, має назву цімофіцин.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Вчені підкреслюють, що більшість антибіотиків, якими людство користується в даний час, зроблені з грунтових бактерій. Однак нове дослідження підтверджує, що речовини, отримані з бактерій, які живуть на комахах, зможуть бути більш ефективними в боротьбі з стійкими до антибіотиків бактерій.

Небезпека інфекцій, що викликаються супербактеріями, полягає в тому, що через них пацієнти довше перебувають в лікарні і частіше відвідують лікарів. Крім того, у таких хворих частіше спостерігаються побічні ефекти, оскільки одного лікарського засобу зазвичай недостатньо, і їх використовують в комплексі.

І основна проблема стійких до антибіотиків інфекцій полягає в тому, що нові типи ліків ще знаходяться в розробці, і прогнозовано вони будуть давати короткочасний ефект, оскільки це модифікації вже відомих речовин.

Більшість сучасних антибіотиків отримані з бактерій роду Streptomyces, який встиг еволюціонувати і пристосуватися до різних місць проживання (грунт і комахи). Раніше вчені більше вивчали грунтових бактерій цього роду, однак тепер вирішили зосередитися на бактеріях, що живуть на комах. Це пов'язано з тим, що виживання комах також залежить від симбіозу з бактеріями (спільного розвитку), які допомагають їм боротися з патогенними бактеріями. Тому речовини, отримані з таких бактерій, будуть менш токсичними для людини і більш ефективними, оскільки вже вже протестовані на комах.

Тому використання бактерій, отриманих від комах, дає надію в майбутньому отримати натуральні дієві лікарські препарати.

Нагадаємо, учені з Шеффілдського університету знайшли докази того, що деякі види трав'янистих рослин крадуть гени у своїх сусідів.

Як повідомляв раніше Знай.ua, популярна антибактеріальна речовина може посилити стійкість деяких мікробів до антибіотиків.

Також Знай.ua писав про те, що синдром Кавасакі — рідке дитяче захворювання, яке провокує лихоманку і червоний горбистий висип, а в невеликому відсотку випадків — хвороби серця.