Українські аптеки продаватимуть антибіотики виключно за рецептом.

Таке рішення прийняли в Каьінеті міністрів. Його обговорювали останні кілька років.

Що зміниться, після впровадження рішення уряду на практиці

Прдеставники уряду назвали це нововведення, як Національний план дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів.

Як пояснили у Міністерстві охорони здоров'я України, відтепер в Україні повинні будуть раціоналізувати застосування антибіотиків у (вет)медицині та в харчовій промисловості.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

Таким чином відпускати ці популярні препарати повинні згідно зі стандартами Євросоюзу, такі ж правила давно діють і в багатьох інших цивілізованих країнах світу.

У чому необхідність рецептів на антибіотики

Рішення, щоб в Україні антибіотики продавали тільки за рецептом, обговорювали вже не один рік поспіль. Так, наприкінці 2016 року навіть стартував флешмоб "Антибіотик за рецептом".Спеціалісти намагалися привернути увагу громадськості та наголосити про небезпеку безконтрольного вживання таких вильнодіючих препаратів.

Справа в тому, що українці дуже часто призначають антибіотики самі собі. В результаті ми маємо ще більше проблем зі здоров'ям, адже ці препарати при неправильном прийому та не в тій кількості, що потрібно, мають дуже згубну дію на організм.

"Вже через кілька років антибіотики можуть перестати діяти на більшість недуг. Наприклад, пневмонія, гонорея, туберкульоз та серйозні пост операційні ускладнення стануть смертельними для всього людства", – пояснював тоді голова ГО "Інфекційний контроль в Україні" та один із організаторів акції-флешмобу Віктор Ляшко.

Глибина цієї проблеми вражає масштабами. За даними фахівців, кожен 2-й українець, що вживає антибіотики, насправді взагалі не потребує лікування ними. А кожен третій - вживає ці препарати тоді, коли достатньо просто багато пити та достримуватися постільного режиму, наприклад при застуді.

Фахівці підкреслюють, що при частому вживанні антибіотиків в людини формується звикання до такого типу препаратів, внаслідок чого вони перестають діяти.

Одна із загроз людству

Загалом продаж антибіотиків за рецептом – звичайна практика у багатьох країнах світу. Так, у Великій Британії взагалі неможливо купити без рецепту ніяких ліків, окрім знеболювальних та жарознижувальних.

В Україні також хочуть застосувати таку практику, щоб подібні ліки та їх дозування призначав лише лікар.

У Міністерстві охорони здоров’я України дали пояснення, чому виникла потреба реформи. За словами фахівців Міністерства, протигрибкові препарати, антибіотики та протимікробні засоби перестають діяти, оскільки через надмірне і часто необґрунтоване вживання таких препаратів мікроорганізми починають виробляти своєрідний "імунітет": вони змінюються і стають нечутливими до ліків.

"Фактично з’являються нові модифікації збудників інфекцій, які неможливо вилікувати протимікробними препаратами. Внаслідок цього вже сьогодні гинуть люди у всьому світі. Ця проблема уже визнана однією із загроз людству", – коментують проблему у МОЗ.

У МОЗ попереджають, що такі нововведення ніяким чином не вплинуть на їх вартість та не викличуть дефіцит ліків у аптеках.

Нагадаємо, на українців чекає ще одне медичне нововведення з 1 квітня.

Як повідомляв портал Знай.ua, українці отримають безкоштовні ліки. У Супрун розповіли, що потрібно зробити.

Також Знай.ua писав про те, що Уляна Супрун поділилась секретами схуднення. Це простіше, ніж усі думали.