Вчені Единбурзького університету встановили, що існує кілька факторів, які сприяють передчасному старінню мозку і зменшення кількості сірої речовини. Для цього медики провели масштабне дослідження.

В дослідженні британських учених взяло участь 9 тисяч осіб. Вікова група була від 44 до 79 років.

В результаті вдалося встановити, що старіння мозку викликають ожиріння, діабет, високий кров'яний тиск і куріння.

Результати магнітно-резонансної томографії показали, що ці чотири чинники призводять до зменшення об'єму клітинних тіл нейронів, гліальних клітин і капілярів. Вони також погіршують стан білої речовини – пучков аксонів, тобто довгих відростків нервових клітин.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

У деяких учасників об'єм мозку скорочувався на 3% порівняно з нормою. Біла речовина мало в 1,5 рази більше ушкоджень порівняно з людьми, які не мали цих факторів.

Вчені також виявили порушення в області мозку, які зазвичай виникають при хворобі Альцгеймера.

Раніше повідомлялося, що поганий режим сну призводить до сильних стресів і психічним напруженням, що дуже серйозно позначається на серцево-судинної та бронхо-легеневої системи.

За словами фахівця, брак хорошого і міцного сну впливає на ендокринну систему і, викликаючи порушення обміну речовин, що може призвести до діабету. Крім того, за словами медика, для здорової людини нормальною тривалістю сну вважається 7-8 годин.

Нагадаємо, учені попередили жінок про небезпеку. Ще попередні дослідження показували, що робота в нічну зміну сприяє зниженню рівня мелатоніну.

Як повідомляв Знай. ua, головний боль змусила жінку забути 40 років свого життя. Лікарі не можуть знайти причину дивного стану жінки.

Знай. ua писав, що недосипання призводить до думок про "зраді", блогероминистр Супрун зламала логіку. Глава МОЗ вважає, що людина ризикує потрапити в замкнуте коло.