Популярний в Україні дитячий лікар Євген Комаровський відомий також як телеведучий програми "Школа доктора Комаровського". Крім того, медик ще й активний користувач соцмереж, де також дає корисні поради батькам стосовно дітей. Наприклад, на своїй сторінці в Instagram лікар часто відповідає на питання користувачів, які стосуються дітей. У новому випуску своєї рубрики доктор Комаровський відповів на питання про користь аспірину для дітей.

"Ацетилсаліцилова кислота (аспірин) багато років досить успішно використовувалася в педіатрії при лихоманці і запальних процесах найрізноманітнішого походження. Після того, як була доведена здатність ацетилсаліцилової кислоти чинити шкідливий вплив на слизову оболонку шлунка, її стали застосовувати більш стримано, але ця стриманість не особливо відбилася на частоті застосування в якості жарознижуючого засобу. Зрештою, якщо саме в даний момент у дитини 39 °С і мама переконана в тому, що після ліків стане легше, оскільки ніякі теоретично можливі виразки шлунка не будуть реальною перешкодою для початку лікування.

Але виявилося, що зміни слизової оболонки шлунка і інші побічні ефекти ацетилсаліцилової кислоти (кровотечі, спазм бронхів) — це все квіточки. Про ягідки вперше заговорили в 1963 р., коли було описано дуже небезпечне захворювання, що проявляється тяжким ураженням головного мозку і печінки. Хвороба ця отримала назву синдром Рея. Причина розвитку синдрому Рея точно не встановлена до цього часу.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Водночас виявлені три групи факторів, що сприяють розвитку цього синдрому, — по-перше, вроджені порушення обміну речовин, по-друге, інфекції — частіше вірусні (грип, кір, вітряна віспа), рідше бактеріальні (гемофільна інфекція тип b) і, по-третє, прийом медикаментів, найчастіше саме ацетилсаліцилової кислоти. Небезпека синдрому Рея непорівнянна ні з якими виразками, кровотечею і бронхоспазмом — навіть у найкращих реанімаційних відділеннях гине кожен другий хворий. Ймовірність захворювання максимальна у віці 4-12 років.

Резюме. Ймовірність розвитку синдрому Рея невелика. Але ризик є. І мова йде про те, що застосування ацетилсаліцилової кислоти на фоні вірусних інфекцій в дитячому віці може стати причиною смертельно небезпечної хвороби. Звідси висновок — однозначний і конкретний: у дітей у віці до 15 років використовувати в порядку самолікування ацетилсаліцилову кислоту в якості жарознижуючого засобу не можна.

Нагадаємо, Комаровський пояснив українцям, як діти повинні носити шарфики.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Комаровський розповів, чому проголосує за Зеленського.

Також портал "Знай.uа" писав, що Комаровський навчив матусь міряти температуру.