Предстоятель нової Української православної церкви митрополит Єпіфаній - особистість дуже цікава. Що відомо про нього крім того, що він є висуванцем УПЦ Київського Патріархату і незабаром (а саме 6 січня) отримає з рук патріарха Варфоломія довгоочікуваний Томос? Представляємо 10 фактів про новообраного глави нашої автокефальної церкви, яких ви точно не знали.

Вірний соратник Філарета. З літа 2013-го митрополит Єпіфаній займав сан патріаршого намісника. Тобто, за фактом, він виконував обов'язки патріарха УПЦ КП. Єпіфаній допомагав, а фактично ділив з патріархом Філаретом керівництво парафіями в Київській області. Було домовлено, що в разі смерті або тяжкої хвороби Філарета, Єпіфаній стане місцеблюдителем патріаршого престолу. Філарет "топив" за Єпіфанія на посаді предстоятеля нової Української церкви, як міг. В тому числі, він наполіг на відкритому голосуванні на об'єднавчому соборі і домігся свого.

Наймолодший митрополит. За церковними мірками, Єпіфаній, якому ось-ось виповниться 40 років - практично юнак. Раніше предстоятелями православних церков ставали люди поважних років. Так, коли патріарх Філарет став на чолі УПЦ КП, йому було 66, Макарів момент його обрання главою УАПЦ в 2015 році - за 70.

Блискавична кар'єра. З 2000 року Єпіфаній служив в Рівненській єпархії. Але його кар'єрний злет припав на 2008 рік. В кінці грудня-2007 він був пострижений у чернецтво архієпископом Переяслав-Хмельницьким Дмитром. Всього через два тижні, 6 січня 2008 року Філарет висвятив його в ієродіакони, а 20 січня возвів у сан ієромонаха. 25 січня Філарет призначив Єпіфанія своїм секретарем, 16 березня - звів у сан архімандрита, 30 травня - віддав йому в управління Київської єпархії. 2009 рік - Єпіфаній обраний єпископом Вишгородським. 2012 - указом предстоятеля УПЦ КП зведений в сан архієпископа і став постійним членом синоду.

Розмовляє грецькою: Єпіфаній стажувався в Афінському національному університеті на філософському факультеті, де вивчив грецьку мову. На думку релігієзнавців, теоретично, в подальшому Єпіфаній зможе вести переговори з Вселенським патріархатом без посередників.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Хотів автокефалію до того, як це стало мейнстрімом". І говорив про це ще в 2013 році.

Звинуватив УПЦ МП в залежності від Кремля. У розпал агресії Росії в 2015 році Єпіфаній звинуватив Кремль у впливі на УПЦ МП, мета якого - задушити незалежність України. Він заявив, що Московський патріархат залежний від російських церковних і світських структур: по церковній лінії його життя контролюється і направляється на догоду кремлівській владі як особисто патріархом Кирилом (Гундяєвим), так і структурами Московської патріархії. За його словами, Росія фінансово стимулює діяльність церкви - пов'язані з УПЦ МП структури за 2013-15 роки отримали тільки у вигляді так званих грантів Путіна чверть мільярда рублів.

Разом з тим, Єпіфаній вірить, що священики УПЦ МП "рано чи пізно будуть з нами в єдину помісну церкву".

Вважає Гундяєва агентом ФСБ: "І сам патріарх, і ці структури залежать від російської влади і особливо - від спецслужб. А співробітники цих служб не тільки взаємодіють зі структурами МП, а й безпосередньо працюють в них, носячи хто - піджаки, а хто - і ряси ".

Чітко визначив роль "руського миру" в війні ... Упевнений: українських воїнів на передовій і мирних жителів в Донбасі вбивають не росіяни кулі, міни або "Гради", а ідеї так званого "руського миру", які направляють руки агресорів на постріл. "І вбивають творці і пропагандисти цих ідей", - написав він у 2015 році в зверненні "Чи довго ще в наших душах буде нишпорити рука Москви?"

... І місце РПЦ у православному світі без України. "Для Москви це дуже болюче питання. Тому РПЦ зараз претендує на першість у православному світі. Без України, звичайно, вона не бачить себе такою. Якщо ми відпадемо, то російська церква втратить майже половину парафій та віруючих. Тоді вже марними будуть їх амбіції претендувати на першість у православному світі "(2013 рік).

Готовий продовжувати об'єднання з МП. "Я хотів би закликати всіх наших побратимів, архієреїв, всіх віруючих приєднатися до новоствореної єдиної української православної церкви. Двері нашої церкви відкриті для всіх, - сказав Єпіфаній під час свого першого виступу в новому статусі глави автокефальної церкви. - Ми закликаємо всіх до єднання. .. Попереду у нас ще багато роботи. Перш за все, ми повинні закінчити справу єднання українського православ'я ... Молитися про припинення війни. І нехай нам в цьому допоможе Бог ".

Відмінник, редактор та противник Митрополії Константинопольскої – наш портал раніше публіковав біографію нового предстоятеля. Не пропустіть, це важливо.

Також Знай.ua ділився першими фото та відео з Об'єднавчого собору.

Також ми писали, як Україна отримала нового голову Помісної автокефальної церкви.