Соціологія останніх тижнів показує досить небезпечну тенденцію – внаслідок позачергових виборів коаліція, котра б зберегла основні політичні орієнтири Майдану взагалі може не скластися. Є небезпека ревізії проєвропейської та ліберальної ринкової спрямованості, і навіть відхід від українізації.

Втім, втрата ексклюзиву в питанні ринку землі та дії Тимошенко в період місячної бездіяльності ВРУ розв'язали Ляшкові та його партії руки і розширили політичний коридор можливостей.

Про це говорить у своєму блозі політичний експерт Володимир Цибулько:

«Це розуміє Ляшко, і розігрує варіант власної «золотої акції», у випадку входження в нову коаліцію, котра повинна стати трампліном для виходу у другий тур президентських перегонів. Це розуміють опоненти і конкуренти Ляшка, котрі пробують бити по конкретних персоналіях із кадрової лави РПЛ»

Експерт наводить конкретний приклад: під приціл опонентів потрапив Голова комітету з питань банків і банківської діяльності Сергій Рибалка.

«Саме по ньому почали бити з новою силою. Із застосуванням силовиків та фальсифікацією кримінальних справ і масовим розміщенням в інтернеті та навіть на телеканалах інформації із гучними, але фейковими звинуваченнями у виконанні якихось фейкових персонажів…Ситуація стає більш зрозумілою, якщо згадати, що кандидатуру Рибалки на заміну Валерії Гонтарєвої на чолі НБУ стали всерйоз обговорювати не лише експерти чи представники банківської спільноти, а й у високих владних кабінетах»

Послідовність дій визначити неважко - якщо найближчими днями посиплються удари і по інших, потенційних, представниках Радикальної партії, значить, підкилимний процес торгів довкола нової коаліції починає виходити на фінішну пряму.

«У разі переобрання Ради, є ризик, що у новому скликанні почнуть домінувати егоїсти, для яких і Росія не становитиме загрози, і закінчення війни на Сході та повернення окупованих територій не становитиме цінності. А цінністю буде лише власне збагачення. Тому переформатування коаліції із присутніх у парламенті політичних гравців, є , звичайно ж, меншим потрясінням, ніж позачергові вибори» - резюмує Цибулько.