Скарга, яку Меджліс кримських татар подав до Європейського суду з прав людини, пов'язана з забороною російською окупаційною владою діяльності Меджлісу і включенням його в список екстремістських організацій.

Про це повідомляє правозахисний центр «Меморіал», який представляє інтереси Меджлісу в ЄСПЛ.

Всього в скарзі зазначено порушення п'яти статей конвенції. Представники Меджлісу кримськотатарського народу вказали, що дії окупантів порушують статтю 11 про свободу зібрань і об'єднань Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Також в зверненні до ЄСПЛ йдеться, що російські суди не визнають статусу Меджлісу як представницького органу корінного кримського народу, тим самим порушуючи статтю "заборона дискримінації". Меджліс також позбавили права на справедливий судовий розгляд.

Крім того заявники зазначили, що членів Меджлісу переслідують в зв'язку з їх політичною позицією.
"Меморіал" заявив, що задокументовані 18 насильницьких зникнень кримських татар в окупованому Криму, вони не розслідувані. Тіла декількох активістів знайшли зі слідами побиття і тортур.

Меджліс в ЄСПЛ представляють Правозахисний центр "Меморіал", Європейський центр захисту прав людини (EHRAC, Лондон) і Українська Гельсінська група за права людини.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як повідомляв сайт Знай.ua, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров вважає, що українська влада запізнилися зі стратегією по деокупації Криму.