Декілька днів тому Кабінет міністрів України офіційно ввів платну атестацію на знання державної мови для всіх, хто хоче стати чиновником. Посвідчення діятиме безстроково.

Згідно з постановою від 26 квітня, атестацію повинна проводити комісія, до складу якої входять троє осіб і глава. У всіх має бути вища філологічна освіта і як мінімум в одного ступінь доктора філософії. Свідоцтва про володіння українською мовою за результатами атестації мають право видавати лише ті ВНЗ, які готують студентів для сфери адміністрування та публічного управління.

Що собою являє сам іспит? Перша частина - письмова і триває 60 хвилин: випробовуваний повинен пройти тест, а також перекласти текст, який стосується сфери публічного управління. Потім - усна частина тривалістю до 45 хвилин: тут "студент" має продемонструвати красномовство в діловій розмові за заданим сценарієм, а також самостійно зробити повідомлення-презентацію на певну тему.

Можна обійтися і без тестування: для цього необхідно надати атестат про повну загальну середню освіту, в якому навпроти графи "українська мова" повинна стояти 5 (або 10 для тих, хто закінчив школу після 2000-го). Також знання "солов'їної" можна довести аналогічною оцінкою в дипломі ВНЗ або за фахом філологія.

Популярні новини зараз
Паралельні світи існують і ми живемо в одному з багатьох — фізики провели вражаюче дослідження Куб газу – по 15 грн, світло – 7,5 грн: українців обдеруть як липку В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні
Показати ще

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, як абітурієнти з окупованих територій і анексованого Криму зможуть вступити до українських ВНЗ без складання ЗНО.