Євросоюз, США та Канада після початку суду над народним депутом Надією Савченко розглянуть застосування "Списку Савченко" щодо накладання санкцій на осіб, причетних до справи проти українки. Про це в ефірі "Українського радіо" повідомив депутат Іван Крулько.

За його словами, список уже затверджений Верховною Радою України та переданий до Конгресу США та Єврокомісії.

"Попередньо можемо сказати, що Сполучені Штати та ЄС можуть його застосовувати, але безпосередньо тоді, коли почнеться судовий процес над Надією Савченко, який має стартувати 30 липня в Ростовській області", - зауважив депутат.

Крулько пояснив, що у ЄС та США є дуже висока повага до суду, навіть до такого, яким показав себе російський.

"Поки всі суди, на які ми їздили, стосувалися процедурних моментів - оскарження арешту Надії Савченко, питання щодо вирішення міри запобіжного заходу. Справу, по суті, ще не розглядали", - зазначив депутат.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Крулько додав, що звернення до РФ поки що не дають ефекту, на відміну від звернень до міжнародного співтовариства.

За його словами, великою дипломатичною перемогою України можна вважати визнання Радою Європи Надії Савченко як повноважного представника від України навіть без її участі.

"У нас є лист від Генерального секретаря Ради Європи, що на Надію Савченко покладаються всі імунітети, які гарантує ця організація", - підкреслив Крулько.

Читайте також: Савченко везуть в СІЗО міста Шахти - ЗМІ

Депутат нагадав, що парламент прийняв 7 документів, які стосуються Надії Савченко та інших політв'язнів.

Нагадаємо, Донецький міський суд Ростовської області 30 липня почне розглядати кримінальну справу проти Надії Савченко. У Росії її звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на сході України і незаконному перетині кордону. Вона всі звинувачення відкидає.

10 червня Московський міський суд продовжив арешт Савченко до 30 вересня.