У четвер, 12 листопада, Верховна Рада прийняла за основу проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення дозвільних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності". За ухвалення відповідного законопроекту у першому читанні проголосували 232 народних депутата.

Зокрема, Рада планує відмінити ліцензії на право імпорту, експорту алкогольних напоїв та тютюнових виробів; ліцензії на імпорт та експорт спирту коньячного і плодового.

Як зазначається у пояснювальній записці, загальний обсяг платежів до бюджету, що надходять як плата за видані ліцензії (в тому числі подовжені) також є незначним порівняно з надходженнями від сплати податків та зборів від експорту/імпорту тютюну, алкогольних напоїв та спирту. Таким чином скасування ліцензування цього виду діяльності суттєво не впливає на наповнення бюджету, яке компенсуватиметься за рахунок збільшення надходжень від сплати податків та інших митних платежів за імпорт та експорт зазначеної продукції.

У парламенті даний законопроект представив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус. За його словами, минулого року від продажу цих ліцензій надійшло менше 300 тис. гривень, що можна порівняти з видатками державного бюджету на оплату праці працівників міністерства, які ці ліцензії видають.

Читайте також: Рада підтримала мораторій на перевірку бізнесу

Популярні новини зараз
Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Раніше повідомлялося, що вартість сигарет наступного року може подорожчати на п'ять гривень. Це зумовлено тим, що у Мінфіні пропонують підвищити акциз на сигарети на 40%. Середній акциз на пачку сигарет зросте з 6,3 гривень до 9,5 гривень, а середня ціна пачки сигарет - із 15 гривень до 20 гривень.

Завдяки збільшенню акцизу, за підрахунками Мінфіну, надходження до бюджету зростуть із 21 млрд гривень до 24,7 млрд гривень.