У Державній фіскальній службі (ДФС) стався неабиякий скандал – через збій обладнання були загублені три террабайта інформації.

Інцидент стався ще в грудні минулого року, але ця інформація не була публічно оприлюднена. Як з'ясувалося, на початку квітня глава Державної фіскальної служби Роман Насиров підписав наказ №278 "Про результати перевірки".

Як випливає з тексту наказу, "...в результаті збою в роботі АІС "Управління документами" (з 6 по 11 грудня 2015 року) на рівні ДФС втрачено близько 3 Терабайт інформації (близько 531 тис. електронних документів, 26 тисяч даних у реєстраційних картках, 4,1 тис. реєстраційних карток (...), 3,1 тис. контрольних карток".

Читайте також: Саакашвілі: Міклош - не більше, ніж ширма "дерибану" в ДФС

Збій тривав шість діб. "Кількість втраченої внутрішньої кореспонденції і на рівні територіальних органів не встановлено", - сказано в документі. Пізніше в прес-службі ДФС підтвердили інформацію.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Серед причин збою була вказана застарілість обладнання, неможливість забезпечення належних умов для розміщення серверів та іншого обладнання, а також належного рівня захисту інформації. Крім того, після перевірки був звільнений заступник директора департаменту розвитку IT Дмитро Доронін.

Варто відзначити, що в ДФС зберігаються всі важливі дані за податками у країні - інформація про більш ніж 85% доходів зведеного бюджету, дані про нарахування податкових зобов'язань та їх погашення, інформація про відшкодування ПДВ та порушення податкового законодавства, щодо реєстраційних даних платників податків та їх відносинах з контрагентами та інше.

У ДФС запевнили, що всі заходи по відновленню втраченої інформації завершені і всі електронні документи вже відновлені завдяки паперовим оригіналом. Експерти від цієї заяви в подиві - кажуть, що відновити терабайт даних так швидко фактично нереально.

Як вважає професор університету комунікацій Геннадій Гулак, раз справа дійшла до звільнення Дороніна – значить, втрата була дійсно несподіваною і неприємною.

"Були порушені елементарні умови кліматичного розміщення обладнання. Для нормальної роботи система вимагає правильного температурного режиму і нормальну вологість. Як тільки це порушується, обладнання починає збоїти або взагалі виходити з ладу, як це і було в ДФС", - розповів Гулак.

Зазначимо, у звіті наказу було сказано, що перші збої в обладнанні почалися ще влітку 2014 року. Ніяких заходів вжито не було. Як не було і перевірок щодо попередніх випадків втрати інформації.

На думку Гулака, ще одним каменем у бік ДФС стала відсутність резервних баз, де зберігалися б копії документів. Це і призвело до того, що втрачену інформацію довелося відновлювати по паперам. Також експерт додав – варто задуматися не тільки ДФС, схожа ситуація може трапитися з будь-яким відомством. "Одна з головних умов безпечного функціонування – це комплексна система, а вона передбачає наявність нормальних умов для роботи обладнання. В тому числі, кліматичних", - резюмував Гулак.