Україна і Польща передали одна одній 15 тисяч архівних документів часів Другої світової війни. Про це повідомили в прес-службі Центру досліджень визвольного руху.

Зокрема, польська сторона передала копію кримінальної справи рейхскомісара Еріха Коха - керівника німецької окупаційної адміністрації в Україні.

СБУ надала Польщі понад 6 тисяч електронних копій документів про розстріли польських військовополонених в 1940 році в Луганській області, матеріали про провідних діячів ОУН і командирів УПА. А також документи про діяльність радянської диверсійної групи "Арсенал", яка діяла проти польської Армії Крайової.

Читайте також: Українським реформам допоможуть польські поліцейські

Планують, що за підсумками робіт вийде серія науково-документальних видань "Польща та Україна у 30-х - 40-х роках 20-го століття. Невідомі документи з архівів спеціальних служб".

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Нагадаємо, що торік відновили вільний доступ до документів колишньої радянської спецслужби — ЧК-НКВД-КҐБ, які зберігаються в архіві СБУ. Документи розсекретили у 2008—2010 роках.

На думку авторів ідеї, такий крок не лише допоможе глибше дізнатися про минуле країни, а й буде запорукою проти повернення тоталітаризму.