На думку оглядача Дениса Гаєвського, нездійсненну місію відновлення миру на Донбасі можна реалізувати, дотримуючись "мирного плану" Медведчука і кіссінджерівської "човникової дипломатії".

Про це пише РІА Новини Україна.

Гаєвський вважає, що Україні час запозичити методику кіссінджерівської "човникової дипломатії", зважаючи на вкрай слабку результативність традиційної дипломатії, інсталювавши в переговорний процес фігуру, яка володіє високим рівнем комунікації з усіма сторонами конфлікту.

"Очолити "човникову дипломатію" може представник України з гуманітарних питань в ТКГ на мінських переговорах Віктор Медведчук, який користується довірою керівництва України, РФ і ОРДЛО", – пропонує оглядач.

Гаєвський також підкреслив, що Медведчук — автор найбільш реалістичної програми мирного врегулювання конфлікту на сході України, яка відома як "план Медведчука".

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

"Даний план передбачає прийняття чотирьох законів — про амністію учасників конфлікту на Донбасі, конституційні зміни в частині децентралізації, про проведення виборів у ОРДЛО, про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО", – нагадав журналіст, додавши, що цей план перегукується з пропозиціями глав зовнішньополітичних відомств ФРН та Франції.

У той час як пропозиції інших політиків, зокрема, "план Пінчука" і "план Артеменка" оприлюднені в західних ЗМІ, не сподобалися українській владі аж до кримінального переслідування їх авторів, проти "плану Медведчука" команда Порошенка нічого проти не має, зазначив Гаєвський.

"Реакція влади недивна: згода з вищевказаними планами, що містять поступки по Криму та НАТО, повністю скидає зовнішньополітичні дії Києва", – пояснив Гаєвський.

У той же час оглядач пропонує доповнити "Мінськ-2" комплексною програмою соціально-економічного відновлення України, навряд чи можливою без повернення на ринки СНД.

"Якщо відсіяти весь інформаційний шум начебто риторики щодо "нового плану Маршалла для України", така програма є хіба що у "Опозиційного блоку", "Українського вибору" Медведчука і ряду невеликих позапарламентських партій лівого спрямування", – стверджує Гаєвський.

На його думку, програму реінтеграції Донбасу необхідно впроваджувати вже зараз, оскільки після 2019 року, коли очікується планове перезавантаження влади, робити це буде пізно.

"Десятки тисяч учасників конфлікту продовжать використовувати автомат як знаряддя праці, що загрожує перетворенням всієї України в одну велику зону АТО", – застерігає експерт.