16 квітня у Туреччині відбудеться конституційний референдум, за результатами якого країна може перейти від парламентської форми правління до президентської.

Це означатиме значне розширення повноважень президента країни - Реджепа Таїпа Ердогана. Посаду прем'єр-міністра у Туреччині після цього скасують, а президент зможе розпускати парламент, призначати і звільняти міністрів і суддів, а також видавати укази в цілому ряді сфер.

Ердоган виступає за зміну у конституції з 2005 року, але особливо гостро про це питання заговорив після невдалого державного перевороту у липні 2016 року. Зміни у країні дозволять йому більш жорсткіше відстоювати власні ідеї.

За конституційні зміни виступили представники правлячої Партії справедливості і розвитку. Вони зазначають, що перехід до президентської форми правління оптимізує роботу уряду.

Опозиційні Народно-республіканська партія та Партія демократії народів негативно зустріли ідею провести референдум. Їх підтримали й правозахисні організації, які впевнені, що конституційні зміни призведуть до посилення авторитарного режиму.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Зазначимо, що зміни у конституційній реформі дозволять Ердогану претендувати на два президентства поспіль та теоретично керувати країною до 2029 року. У такому випадку найближчі президентські вибори відбудуться у 2019 році.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Ердоган зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним та обговорив з ним спільні плани щодо Сирії.