Попри те, що російський президент Володимир Путін неодноразово відхрещувався від причетності до конфлікту на Донбасі, реальні факти засвідчують зовсім протилежне.

Згідно виписки з рішення гаагського трибуналу, Росію та особисто кремлівського лідера звинувачують у цілій низці злочинів.

Вбивства та каліцтва: тисячі людей стали жертвами конфлікту

Починаючи з 20 лютого 2014 року на сході України зафіксовано близько 800 випадків ймовірних злочинів – саме стільки значиться у документах канцелярії прокурора.

За даними Верховного Комісара з прав людини в ООН, за кілька років протистояння на Донбасі загинули щонайменше 9 578 людей, а ще 22 236 отримали складні травми. Значну частину із них складали мирні мешканці – близько 2000 осіб.

Популярні новини зараз
"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Руйнування цивільних об'єктів

Від початку збройного конфлікту значна частина будинків, дитячих садків та шкіл перетворилися на руїни – деякі із них значно пошкоджені, а інші – повністю зруйновані внаслідок артилерійських обстрілів.

Зникнення людей, сексуальні та гендерні злочини

Офіційно кількість осіб, які зникли без вісти на Донбасі, складає близько чотирьох сотень, тоді як достеменно не відомо – як багато із них постраждали від насилля. Канцелярія прокурора припускає, що наявна у них інформація недостатньо "відображає реальний стан речей у зв'язку із соціальними та культурними табу".

Слід відзначити, що для свого виправдання Путін обрав доволі суперечливу тактику: одночасно не спростовувати, але й не підтверджувати факт присутності росіян на Донбасі:

"Ми ніколи не казали, що там немає людей, які займаються певними питаннями у військовій сфері, але це не означає, що там присутні регулярні російські війська", - заявляв російський президент.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що приймальню Путіна оточили протестувальники.