У п'ятницю, 30 жовтня, у День пам'яті жертв політичних репресій, у Москві відкрився Музей історії ГУЛАГу. Він включає документи, підписані Сталіним, у яких йдеться про вислання тисяч людей до таборів.

Виставка також дозволяє відвідувачам побачити близько 100 нещодавно оприлюднених інтерв'ю з родичами жертв, пише Радіо Свобода.

"В СРСР терор заперечувався упродовж довго часу навіть на родинному рівні, забуття було єдиним способом вижити. Ми не можемо заперечувати історію", – говорить Людмила Садовникова, яка створила аудіовізуальну експозицію.

30 жовтня у Росії згадували жертв політичних репресій. Жалобні заходи пройшли у десятках міст цієї країни. Розстрільні списки читали у Санкт-Петербурзі, Тулі, Воронежі, Твері, Рязані, Єкатеринбурзі, Архангельську, Пскові, Томську. Історики заявляють, що число безпосередніх жертв сталінських репресій кінця 1920-х – початку 1950-х років обчислюється мільйонами.

Читайте також: Москва хоче прирівняти реабілітацію сталінізму до екстремізму

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У серпні 2015 року уряд Росії затвердив Концепцію державної політики щодо увічнення пам'яті жертв політичних репресій. У документі за підписом прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва говориться про неприпустимість спроб "виправдати репресії особливостями часу або взагалі заперечувати їх як факт історії".

Водночас, тільки у 2015 році за погодженням із чиновниками у Росії було встановлено шість нових пам'ятників Сталіну. А згідно з опитуванням, проведеним у березні цього року "Левада-центром", майже половина росіян (45 відсотків) вважають, що жертви, яких зазнав радянський народ у сталінську епоху, були виправдані "великими цілями і досягнутими результатами".