11 квітня президент США Барак Обама на саміті Організації американських держав закликав Конгрес скасувати санкції проти Куби. Країна перебуває у блокаді більш ніж півстоліття.

Про це повідомляє DW.

Водночас Обама наголосив, що для всього американського континенту настав "поворотний момент". За його словами, той факт, "що президент Кастро та я обидва сьогодні тут - знаменує історичну подію".

Читайте також: Фідель Кастро уперше за рік з'явився на публіці

Натякаючи на права людини на Кубі американський глава зазначив, що "між країнами існуватимуть і надалі значні розбіжності".

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Голова Держради Куби Рауль Кастро також виступив перед делегатами саміту з вимогою вирішити питання накладених Сполученими Штатами економічних санкцій та торговельного ембарго. Він привітав намір Вашингтона виключити Кубу з американського списку держав-спонсорів тероризму, назвавши його "позитивним кроком". Кастро додав, що Куби "ніколи не мало б бути в цьому списку", назвавши Обаму "чесною людиною".

Довідка. Санкції США проти Куби - система дискримінаційних економічних заходів, введені США проти Куби. Санкції ввели у 1960 році, коли Куба експропріювала власність американських громадян і корпорацій.

У 1962 році санкції посилили до рівня майже повного ембарго. В якості умови зняття санкцій США вимагали демократизації та поваги прав людини на Кубі, а також припинення військової співпраці Куби з іншими країнами.

У квітні 2009 року президент США Барак Обама підписав указ, згідно з яким деякі санкції були незначно пом'якшені. Зокрема, громадянам США, які мають близьких родичів на Кубі, дозволили відвідувати їх не раз на три роки, як раніше, а щороку. Крім того, їм дозволили витрачати на Кубі до 179 доларів в день.

6 вересня 2014 США в черговий раз продовжили торгове ембарго проти Куби.