Під Краснодоном працював "ринок полонених", ціна за людину становила 500 доларів. За різними підрахунками, через кордон переміщені не менше семисот громадян України, від 200 до 400 із них там і залишаються наразі.

Про це розповіла українська волонтерка Анна Івінська в інтерв'ю виданню "Відкрита Росія".

"Свердловськ і Краснодон - прикордонні міста. Від жителів прикордонних районів надходила інформація про те, що машини з полоненими перетинають пропускні пункти і направляються на територію Росії. Від них і від інших джерел надходила інформація, що полоненими торгували як "робочою силою ", - розповіла вона.

Читайте також: Полонені ГРУшники готові свідчити в міжнародному суді

Згідно її інформацією, у Свердловську Луганської області був "перевалочний пункт", звідки через Гуково стартують машини зі "зниклими безвісти". І ті з полонених, хто побував у Свердловську, незабаром виявлялися по той бік кордону, як показав білінг мобільних телефонів.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Під Краснодоном, який також розташований близько до кордону, до недавнього часу знаходився так званий "ринок полонених", де ціна за людину стартувала із півтисячі доларів.

"Потім цих людей вивозили через прикордонний пункт Ізварине в невідомому напрямку. Як показують дані мобільного зв'язку, вони виявлялися на Кавказі. Звернення до правозахисників Кавказу поки ніяких результатів не принесли", - додала вона.

Водночас, родичі полонених та військових написали відкритого листа, у якому заявляють, що від 400 до 700 українців, полонених на території бойових дій на Донбасі, були вивезені на територію Росії. Багатьох з них продали в рабство в Чечню, Адигею і Осетію.

"Ми припускаємо, що вони можуть бути зараз там, оскільки на телефони їхніх близьких дзвонив або сам зниклий, або невідомі з російських номерів — з Чечні, з Адигеї. Деяким з рідних також дзвонили правозахисники з Росії з повідомленням про те, що вони знайшли їх рідних в російських СІЗО. Деяких з них, як ми знаємо, відправляли в Чечню або Адигею", – йдеться в листі опублікованому на сайті видання "Відкрита Росія".

Читайте також: Полонені російські диверсанти мали безшумні автомати

Серед зниклих є і українські військові, і волонтери, які надавали гуманітарну допомогу, і ті, хто відвідував своїх родичів в українській армії.

Ті, кому вдалося звільнитися з полону, розповідали родичам зниклих безвісти, що починаючи з літа, полонених неодноразово перевозили у Ростовську область або вглиб Росії на роботи, потім повертали через кордон назад і знову відвезли в Росію у різних напрямках.

Нагадаємо, 19 травня підгрупа з гуманітарних питань контактної групи щодо Донбасу провела свою роботу в Мінську. Під час зустрічі обговорювалося обмін полоненими у форматі "всіх на всіх".

5 травня голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що в полоні бойовиків перебувають 300 українських військовослужбовців і мирних громадян.

Звільнення полонених є однією з вимог Мінських угод від 12 лютого.