Міністерство оборони Китаю презентувало нову військову стратегію країни. Вона отримала умовну назву - "активна оборона".

Про це повідомляє "Дзеркало тижня".

Пекін, згідно зі стратегією, твердо має намір дотримуватися незалежної, самостійної і мирної зовнішньої політики. Також у ній прописано, що Китай "ніколи не вступить в гонку ядерних озброєнь з жодною країною".

Пекін заявляє, що не буде атакувати першим, але точно завдасть удару у відповідь при атаці на нього. Також у доктрині прописана необхідність в умовах нових загроз "вигравати інформаційні локальні війни" і активно розвивати "кібер-технології".

Китай залишає за собою право зміцнювати "співробітництво з питань міжнародної безпеки" на "життєвоважливих" для країни територіях.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Читайте також: Араби створюють спільні збройні сили

У новій стратегії зазначено, що чотирма головними вимірами безпеки для країни є океан, космос, кіберпростір і ядерний потенціал.

Світова війна, на думку китайських стратегів, вкрай малоймовірна в майбутньому, а міжнародна обстановка збережеться "загалом, мирною". Однак присутня загроза "локальних війн".

Китаю, в свою чергу бачить загрози від "гегемонізму, силової політики та нео-інтервенціоналізм", тобто вторгнення в інші країни в умовах нових технологій.

Прес-секретар Міноборони Китаю Ян Юджун заявив, що його країна "не будувала ніяких військових баз за кордоном" і не шукає "військової гегемонії" на морі. Він додав, що інфраструктурний проект Китаю на спірному острові Спратлі в Південно-Китайському морі буде служити для "військових і цивільних" цілей. При цьому прес-секретар відніс острів до китайських володінь.

Нагадаємо, що на архіпелаг Спратлі претендують Бруней, В'єтнам, КНР, Малайзія, Тайвань і Філіппіни.